Niču novi spomen kipovi na Kosovu: Kurti, Jašari, Rugova, Olbrajt…

Više novih statua pripljemenih za ovaj februar (Foto: Preuzeto sa portala KoSSev)

Kosovo je juče obeležilo 16-godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti. U zgusnutom celodnevnom programu, ređale su se ceremonije, defilei, svečane sednice, govori, ali i još nešto: Niču nove portretne statue i biste.

Proslavlja se lik i delo onih koje Albanci doživljavaju herojima. To su pre svega vođe OVK i američki političari iz devedesetih. Od skoro, među ovekovečenim kipovima je aktuelni premijer: Aljbin Kurti.

Dva dana uoči proslave u Peranama kod Podujeva se slavilo u jednom dvorištu, uz uživo muziku, pevača i ples – oko Kurtija na postamentu.

Albanac Sabahudin Uka, koji živi u Španiji je za medije govorio o svojoj posebnoj ideji:

„Ideja nam je sinula pre tri godine kada je pobedio na poslednjim izborima. Nismo znali šta da uradimo, pa smo došli na ideju da napravimo statuu ispred dvorišnih vrata. Smatram ga trenutno najjačim liderom na Kosovu, još jačim nego što jeste“, rekao je, proslavljajući sa komšijama lik i delo aktuelnog premijera u Prištini.

Za to vreme u Južnoj se Mitrovici spremalo otkrivanje još većeg i višeg kipa. Adem Jašari je za Albance „otac nacije“ i „legendarni komandant“.

Srpski državni izvori Adema Jašarija sa druge strane kvalifikuju kao „teroristu“ kojeg su policijske snage posle trodnevne opsade 5.,6., i 7. marta 1998, nakon što je prethodno odbio da im se preda – likvidirale u kući u Prekazu, uz celu porodicu koja se sa njim zabarikadirala.

Delo vajara Sabrija Behramaja otkriveno je juče u centru Južne Mitrovice, uz brojne građane i gradonačelnika toga dela grada.

Još pre nego se i svečano otkrije, ispred se nje već uslikao gradonačelnik Bedri Hamza sa drugim predstavnicima ove Opštine.

U susednoj Srbici, postavljena je bista Medlin Olbrajt. Delo je istog vajara, prema izveštaju lokalnih medija – Sabrija Behramaja.

Bistu preminuloj američkoj državnoj sekretarki, inače počasnoj građanki Kosova, Albanci su podigli u znak zahvalnosti, kako je to saopšteno iz Srbice.

Konačno, u Peći je takođe podignuta portretna statua – Ibrahimu Rugovi.

„Sa ovim smo ukazali počast ne samo svetloj eri naših nastojanja ka slobodi, nezavisnosti i demokratiji, već smo ukazali počast samoj Republici Kosovo, jer Republika Kosovo i ime Ibrahima Rugove su jedno“, poručio je aktuelni predsednik Rugovine stranke Ljumir Abdidžiku na svojim nalozima društvenih mreža.

Koha javlja da je vođa LDK takođe govorio o „genocidu“ od strane Srbije, prilikom ove ceremonije, premda to u svom saopštenju nije spominjao.