Mladi iz manjinskih zajednica nedovoljno uključeni u proces donošenja odluka

Uključenost mladih u proces donošenja odluka u opštini Peć je na jako niskom nivou. Među mladima ima onih koji prate javne pozive za debate, ali i onih koji su izolovani iz tog procesa.

Miljana Zlatičanin jedna od mladih osoba koja stažira u redakciji Radio Goraždevca, smatra da mladi uopšte nisu uključeni u proces donošenja odluka, iako su mladi jedna od najvažnijih grupa.

„Ja mislim da mladi uopšte nisu uključeni u proces donošenja odluka. Možda je to nešto minimalno, ali ja nisam informisana o tome. Nismo pozvani ni na kakve debate, kada se to održava, niko nas ne zove. Mladi nisu uključeni i smatram da bi trebalo mnogo da se radi na tome jer smatram da su mladi jedna od najvažnijih grupa u svakoj opštini pa tako i u Goraždevcu“, kazala je Zlatičanin.

Redžo Kojić, ispred nevladine organizacije „Mladi Volonteri“ iz Vitomirice kaže da su mladi iz manjinskih zajednica znatno manje uključeni u proces donošenja odluka u odnosu na mlade iz većinske albanske zajednice.

„Mladi u opštini, pogotovo iz manjinskih zajednica, nisu toliko uključeni u direktnom procesu donošenja odluka, dok u procesu konsultacija i u procesu planiranja činjenica i potreba koje se vezuju za njih mogu učestvovati, jer postoje javni pozivi. U većinskoj zajednici imamo mnogo više aktivizma u ovom smeru i mnogo više doprinosa od strane većinske zajednice. Nažalost, kada govorimo o budžetskim planiranjima imamo probleme koji se vezuju za potrebe mladih, tj više programa koji pomažu mladima. Kroz to se takođe može videti koliko su mladi uključeni u proces donošenja odluka“, kazao je Kojić za Radio Goraždevac.

Na sajtu Radio Goraždevca mladi iz zajednica odgovarali su na pitanja putem onlajn platforme. 87.5% mladih kaže da nije uključeno u proces donošenja odluka. Na naše pitanje „Da li smatrate da su mladi iz vaše zajednice dovoljno uključeni u proces donošenja odluka?“, 75% ispitanika smatra da nisu.

Brojne mlade pitali smo i o predlogu kako bi se poboljšalo učeće mladih u procesu donošenja odluka. Neki od njih dali su nam jako interesantne odgovore:  Da javne institucije, opštine više budu transparentnije. Da obaveštavaju građane i da pruže priliku mladima da iznesu svoje ideje. Da se mladi zapošljavaju. Da se mladima da šansa da iznesu svoje stavove i mišljenja pre svega. Da se osnuju mladi akcioni savezi iz svih zajednica i da se uključe u javne debate kojih nema u opštini Istok sa srpskom zajednicom. Do sada nakon rata nije bilo ni jedne javne debate sa srpskom zajednicom u optini Istok. Treba sve promeniti iz korena. Organizovanje javnih debata o temama koje su bitne i koje se tiču stanovnika opštine. Podizanje svesti kroz medije, debate, flajere o važnosti uključenosti mladih u procese odlučivanja. Razgovori, tribine, sastanci itd. Više seminara i programa u kojima bi ušestvovali mladi i stekli znanje i praksu kako bi kasnije više bili uključeni.