Lajčak nakon sastanka sa pregovaračima: Uspeli smo da premostimo praznine u njihovim predlozima

Foto: Miroslav Lajčak/X

„Uspeli smo da premostimo neke praznine između predloga dve strane“, kaže nakon današnjeg sastanka u Briselu, specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Danas je u Briselu održana četvrta runda dijaloga sa samo jednom tačkom na dnevnom redu – pitanje dinara na Kosovu, odnosno istiskivanje ove srpske valute zbog Uredbe Centralne banke Kosova kojom se evro reguliše kao jedina legalna valuta, a koja je na snagu stupila 1. februara.

Iako četvrta, treća je na kojoj na prištinskoj strani učestvuje glavni njihov pregovarač, Besnik Bisljimi. Prisustvo na prvoj je odbio zbog ubeđenja da tema dinara, odnosno Uredba CBK – nije tema dijaloga.

Na poslednje dve, strane su iznosile svoje predloge za rešenje, kako je potvrdio i Lajčak, prilično udaljene.

Isto je bilo i danas, kazao je ranije Petar Petković, rekavši da za stav srpske strane na onoj drugoj – nije bilo volje, te da je tako i završena nova runda dijaloga.

Suprotno njemu, sa te druge strane kažu da je zapravo Srbija ta koja danas „za dogovor nije bila spremna“, odnosno da za predloge nije imala ovlašćenja.

Osim što su obe strane potvrdile da će biti i drugog sastanku, jedino u čemu su se složili Bisljimi i Petković jeste da su sa svojim predlozima i stavovima i dalje udaljeni. Zato je, kazao je Bisljimi, Lajčak izneo svoj predlog.

Lajčak nakon sastanka kaže da su danas uspeli da premoste neke praznine u njihovim predlozima.

„Bio sam domaćin još jedne diskusije sa dva glavna pregovarača o privremenom rešenju za ljude pogođene odlukom CBK-a. Uspeli smo da premostimo neke praznine između predloga dve strane“, naveo je evropski izaslanik na mreži X.

Potvrdio je da će uskoro i nastaviti razgovore sa stranama i to na:

„Osnovu ideja EU za kompromis“.