KFOR pritekao u pomoć monasima Draganac u fizičkim radovima

Foto: Manastir Draganac

Pripadnici Tima za nadzor i vezu američkog КFOR-a posetili su ove nedelje  manastir Draganac, a u okviru svojih redovnih obilazaka.

Kako su u manastiru naveli, ovi su vojnici posetu iskoristili za celodnevnu pomoć bratiji manastira u sređivanju prilaza manastiru i manastirske ekonomije.

„Bila je ovo još jedna prilika za bliže upoznavanje i za zajedničku brigu o verskom i kulturnom objektu Srpske Pravoslavne Crkve“, naveli su u ovom manastiru.

Pored Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije, Gračanice, i prizrenske bogoslovije, jedan od omiljenih manastira je i Draganac koji se nalazi u Kosovskom Pomoravlju. U pitanju je jedini živi manastir na istoku Кosova i meštani ga nazivaju svojim duhovnim svetionikom.

Iz godine u godinu sve je popularnije stecište i za vernike iz centralne Srbije, Crne Gore, dijaspore i Severne Makedonije.

Prvi put se spominje u darovnici srpskog kneza Lazara 1381. godine, i kao i selo koje je postojalo oko manastira dobio je ime upravo po Lazarevoj kćeri Dragani. Izgrađen je na mestu stare srednjovekovne crkve između 1865. i 1869. godine i posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu.