Veliki broj hodočasnika tokom vikenda posetio Visoke Dečane, Prizren, Orahovac

Foto: Fb/Sava Janjić

Više stotina hodočasnika iz raznih krajeva Srbije i Crne Gore tokom vikenda posetilo je Prizren, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Orahovac, Veliku Hoču. Samo na liturgiji u manastiru Visoki Dečani prisustvovalo je oko 300 vernika.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić je uz par fotografija sa Svete Liturgije na svom Fejsbuk profilu napisao da je manastir samo u nedelju posetilo deset autobusa vernika.

,,Manastir Visoki Dečani: I na današnjoj nedeljnoj sv. Liturgiji u manastiru Visoki Dečani oko 300 vernika iz Centralne Srbije, sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore. Sv. Kralj Stefan Dečanski okuplja svoj narod na molitvu. Poklonici i posetioci čitav dan dolaze u manastir i posećuju ostale svetinje na KiM. Do popodnevnih časova manastir je posetilo 10 autobusa vernika”, stoji u objavi o. Save Janjića.

Pored Visokih Dečana, veći broj autobusa stigao je i do Orahovca, gde je takođe Svetoj Liturgiji u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice prisustvovao veliki broj vernika.

Hodočasnici su posetili svetinje i u Prizrenu, Velikoj Hoči, Peći i mnogim drugim mestima u okolini.

U poslednjih nekoliko vikenda više hiljada ljudi iz različitih krajeva, posetilo je ova mesta i svetinje, mnogi preko različitih organizacija, a veliki broj njih i u privatnoj režiji.