Laplje Selo: Stanarima u zgradama ne stiže voda ali stižu računi

Zgrade u Lapljem Selu (Foto: Kim)

Stanovnici zgrada u Lapljem Selu imaju dugogodišnji problem sa vodosnabdevanjem iz Regionalnog vodovoda, pa su zbog toga iskopali privatne bunare. Međutim, tu njihov problem nije rešen, jer su u međuvremenu počeli da im stižu računi za stari dug. Ti, računi su, kako kažu, previsoki.

Stanari tvrde da iznad drugog sprata voda uopšte ne stiže, ali da računi redovno pristižu, kao i upozorenja od nadležnih u Regionalnom vodovodu. Suzana Stojanović živi na petom spratu. Kako je rekla za Radio Kim „do njenog stana ni kap gradske vode ne dolazi“.

„I dan danas taj problem traje. Od kako smo ušli u ovu zgradu (pre 12 godina). Među prvima smo se uselili, i od prvog dana mi vodu nismo imali. Snabdevali smo se kako smo znali i umeli, kasnije su nam izašli u susret i iskopali bunare, dobili smo vodu i više nikad hidrofor nije isključen. Stižu nam računi i to ogromni, kao da ne znam šta radimo i koje firme imamo ili preduzeća, tako su veliki računi“, kazala je ona.

Predstavnik stanara Igor Jovanović je istakao da su pristigli računi bez očitanog realnog stanja.

„Imamo problem sa zastarelim dugom, što se tiče vode. Mislimo da nije ispravno jer nam deset godina unazad nisu očitavali, niti nam dostavljali račune, a nemamo ni ugovor s njima. Ima stanova u kojima niko nikad nije živeo, a stižu računi i to po 500, 600 evra dugovanja. Jednostavno su oni to paušalno pisali svakom stanu, nisu proverili ni gde ko živi, ni da li uopšte neko živi. Došli su sa policijom, a mi smo im pokazali da smo pitomi ljudi i da nemamo problem s tim, niti da ćemo da reagujemo agresivno“, kazao je on.

Stanovnici zgrada u Lapljem Selu su uložili žalbu zbog, prema njihovim rečima, računa koji nemaju očitano realno stanje. Međutim, Regionalna vodovodna kompanija je odgovorila negativno.

„Sad je na nama da im ponovo odgovorimo na primedbu ali krajnji rezultat i završnu reč imaće sud. Nakon svega moraćemo da Vodovod damo na sud i ako bude sve kako treba i ako se poštuje zakon, biće na našoj strani. Mi prihvatamo dug godinu dana unazad i da za ubuduće potpišemo ugovor sa Vodovodom“, dodao je Jovanović.

Još jedan od problema koji je naveo predstavnik stanara je što voda iz bunara „prolazi kroz vodomere koji su u stanovima“.

„Jedini je način da se obračunava preko glavnog vodomera pa da se po članu porodice naplaćuje, s tim što mi nemamo uopšte pritisak gradske vode, ima prizemlje, eventualno prvi sprat iznad nema uopšte. Na to sam ja imao primedbu i rekao šefu Vodovoda na šta mi je odgovorio da je njihovo ’do zgrade pet bara’ a za ostalo snađite se, dok računi stižu kao da imamo gradsku vodu i to u punom kapacitetu“, kazao je on.

Bogoljub Staletović je kazao da Regionalna kompanija vodovoda nije zainteresovana da odreaguje na zahteve koje imaju stanovnici, niti je, kako je dodao, voljna da ih reši.

„Na samom ulasku u naš stan snabdevanje vodom je nikakvo. Pritisak na trećem i četvrtom spratu i ne postoji. Vodu za piće kupujemo godinama. Regionalna kompanija za vodovod i kanalizaciju nije bila zainteresovana na naš apel i pozive. Ukazivali smo da je voda neredovna i da nije ispravna, ali preko svega su prelazili. Sada su počeli da opominju i šalju odgovore na naše zahteve i na ukazivanje neregularnosti koje imaju u svemu tome ali nisu imali mnogo sluha“, kazao je on.

Stanari su se za pomoć obraćali i Opštini Gračanica.

„Bili smo i u opštini Gračanica sa zamenikom gradonačelnice i pravnim timom, objasnili smo našu situaciju, nama treba pravna pomoć jer kad bi sve sami plaćali sudske troškove ne bi imalo svrhe. Imaju dobru volju da nam izađu u susret, kad prođe sva procedura onda će opština da nam da pravnika koji će da nas zastupa na sudu. U svakom slučaju opština je voljna da nam pomogne“, rekao je on.

Redakcija Kim radija je povodom ovog problema obratila Opštini Gračanica i Regionalčnoj kompaniji „Vodovod“.

Iz Opštine Gračanica su potvrdili da su sa stanovnicima zgrada imali više sastanaka ali i sa Regionalnom kompanijom „Vodovod“.

„Za problem sa računima i ostalim pravnim pitanjima održan je sastanak, što ima i na sajtu opštine, a za tehnički deo oko pritiska vode i problema sa snabdevanjem viših spratova obratićemo se menadzerima Radne jedinice vodovoda u Gračanici“, navedeno je u odgovoru ove lokalne samouprave, bez iznošenja više detalja.

Iz Regionalne kompanije Vodovod još uvek nisu odgovorili na pitanja Radija Kim.