Optužnica protiv četvoro lica u Trepči zbog nezakonitog zapošljavanja vozača

Foto: Osnovno tužilaštvo u Mitrovici

Protiv četvoro službenika preduzeća „Trepča“ AD danas je u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici – podignuta optužnica zbog sumnje na krivična dela „Zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“ i „Sukob interesa“.

Kako navode iz Tužilaštva, troje od ovih četvoro, odnosno H.U, K.B. i S.I, terete se da su putem konkursa za radno mesto vozač, čiji rok i uslove nisu ispoštovali – zaposlili jedinog prijavljenog kandidata, odnosno brata četvrtog optuženog.

H.U. je u Trepči bio predsednik Komisije, a K.B. i S.I. su članovi Komisije.

Oni su, navode iz Tužilaštva, 2019. godine preko konkursa koji je trajao osam dana, iako je zakonski 15, primili A.T. jedinog koji se na njega prijavio.

Osim što su skratili rok za apliciranje zainteresovanih, oni su se oglušili i o drugo pravilo konkursa – da se on poništi ukoliko nema minimum troje kandidata za određeno radno mesto.

Suprotno tome, oni su potom sačinili zapisnik za jedinog kandidata koji je i dobio ugovor na neodređeno vreme.

A reč je zapravo o bratu četvrtog optuženog, Dž.T, koji u Trepči radi kao upravnik ovog preduzeća i koji je i doneo odluku o prijemu u radni odnos svog člana porodice.

Zbog toga što je na ovaj način, suprotan zakonskim odredbama konkursa, želeo da za svog brata obezbedi finansijsku korist, on se tereti za krivično delo „Sukob interesa“.

Ostala trojica iz komisije terete se za „Zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja“.