Petković: Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava

Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je inicijativa za prijem Kosova u Savet Evrope pokazala svu dubinu vrednosne krize u kojoj se Evropa danas nalazi.

“Na Кosovi i Metohiji Srbi danas u stvarnosti nemaju nikakva prava, jer se podvrgavaju najraznovrsnijem nasilju, i to čine ne pojedinci, već prištinske privremene institucije, zbog čega i govorimo o sistemskom i sistematskom nasilju nad našim narodom”, navodi Petković u saopštenju za medije.

Poručuje da “oni koji Кurtiju dozvoljavaju da se otvoreno diči ovakvim poretkom koji Priština instalira jesu saučesnici u tom projektu”.

“Treba da znaju da su Srbija i Srbi toga duboko i bolno svesni”.

Navodi da je premijer Kosova Aljbin Kurti nagrađen iako je, kako navodi, uoči jedanaeste godišnjice potpisivanja Prvog briselskog sporazuma još jednom otvoreno poručio “da ga ne zanima Zejednica srpskih opština”.

“Aljbin Кurti, ne samo da srpski narod na Кosovu i Metohiji želi da pretvori u roblje, već se i ruga onima koje ugnjetava svakodnevnim besmislenim izjavama o političkim i ljudskim pravima koja se navodno garantuju Srbima”, navodi Petar Petković u najnovijem saopštenju.

Poručuje da Srbi na Kosovu “neće biti manjina i saučesnici u realizaciji velikoalbanskog projekta”, uz opasku da “Кurti to razume i zato i čini sve da iskoreni srpski narod”.