Reakcije na glasanje o članstvu Kosova u SE: Od „istorijskog trenutka“ – do „dana srama Parlamentarne skupštine“

Foto: KoSSev

Izglasavanje izveštaja Dore Bakojani kojim se preporučuje članstvo Kosova u Savet Evrope pratila je lavina reakcija najviših prištinskih zvaničnika. Čestitaju i predstavnici vlasti i opozicije, uz poruku da je reč o istorijskom trenutku. Čestitaju i pojedini međunarodni zvaničnici. Sa druge strane, iz Beograda tek po koja reakcija i to apsolutno oprečna – „dan srama u Parlamentarnoj skupštini“, „moralni sunovrat EU“.

„Parlamentarna skupština rekla je ‘DA’ Kosovu. Mi smo na samo jedan korak  od članstva u Savetu Evrope“, oglasio se odmah nakon glasanja kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Siguran je da će i naredni korak biti uspešan.

„Sledeća i poslednja faza koja nas očekuje je Savet ministara u maju. Budući da od 1951. godine Savet ministara nije doneo drugačiju odluku od mišljenja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, verujemo da će i naredna faza biti uspešno završena. Međutim, naš rad će se nastaviti“, poručuje.

Kurti je istakao da članstvom Kosova „pobeđuju demokratija i ljudska prava“.

„Sa Kosovom tamo, Savet Evrope dobija novu i živahnu demokratiju, gde vlada zakon i poštuju se ljudska prava“, kazao je.

Istovremeno se oglasila i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, uz čestitke građanima.

„Kosovo je danas obeležilo istorijski trenutak na svom evropskom putu. Današnje glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope dokaz je naše privrženosti pravdi, jednakosti i osnovnim principima demokratije“, poručila je.

Osmani se ujedno „od srca“ zahvljajuje onima koji su „glasanjem ZA podržali sve građane Kosova i naš cilj za ljudska prava“.

Gervala: Još mnogo posla do punopravnog članstva u SE

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, kazala je da je današnje glasanje dokaz napretka Kosova u jačanju demokratije, kao i zaštite prava, „posebno nevećinskih zajednica“.

Sa druge strane, poručuje da do punopravnog članstva ima još mnogo posla.

„Danas je dan da se zahvalimo svima onima koji su nas od početka podržavali na ovom teškom putu, ali i svima onima koji su se prvo kolebali, a onda sa puno vere i energije podržali i pomogli“ napisala je Gervala na svom Fejsbuk nalogu.

Večeras se oglašava i opozicija na Kosovu.

Za bivšeg ministra spoljnih poslova, Envera Hodžaja, podrška koju je Kosovo dobilo u Strazburu je „sjajna vest“.

„Otvorena su vrata da Kosovo postane član najstarije organizacije u Evropi – Saveta Evrope, nakon glasanja poslanika Parlamentarne skupštine“.

Za mesec dana očekuje se glasanje Komiteta ministara koji donosi konačnu odluku o članstvu.

„Čekamo pozitivan rezultat nakon mesec dana! Čestitam svima!“, napisao je Hodžaj.

Predsednik PDK, Memlji Krasnići, takođe se zahvaljuje svima koji su „pogurali“ i kako je kazao doprineli „ovom značajnom uspehu“ za Kosovo.

„Sada, sa optimizmom, posvećenošću i lobiranjem, čekamo konačno glasanje Komiteta ministara spoljnih poslova koje će biti održano za mesec dana“, precizirao je Krasnići.

Predsednik AAK, Ramuš Haradinaj, glasanje vidi kao korak ka međunarodnoj afirmaciji pozicije Kosova, ali i „zamah za buduće ciljeve“.

Stigla je i poruka predsednika Albanije, Bajrama Begaja, koji pozdravlja odluku PSSE, te poručuje – da se čeka samo završni korak „koji ujedno označava i zasluženi trenutak za slavlje“.

Čestitke i od međunarodnih zvaničnika

Čestitku šalje i izvestiteljka za Kosovo u Evropskom Parlamentu, Viola fon Kramon, ali se ujedno nada punopravnom članstvu.

„Važan korak za Kosovo na putu ka članstvu u Savet Evrope. Čestitam i nadam se da ću vas videti uskoro kao punopravnog člana“, kazala je.

Da je Kosovo pred teškim zadatkom, smatra nemački ambasador Jorn Rode.

„Sada dolazi težak zadatak: da bi obezbedilo potrebnu 2/3 većinu u Komitetu ministara u maju, Kosovo mora da učini ono što je potrebno, da ih ubedi zaslugama i akcijom“, napisao je Rode na svom X nalogu.

Dačić: „Dan srama u Parlamentarnoj skupštini“

I dok kosovski zvaničnici listom čestitaju i zahvaljuju se onima koji su glasali, u Beogradu tek po koja reakcija i to u totalno drugačijem tonu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da je danas „dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope“.

„Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda“, kazao je.

Tvrdi da je odluka „nametnuta silom međunarodnih moćnika“, te da se njom potkopavaju  „temelji samog Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka“.

On je kazao da će Srbija nastaviti borbu – da 16. maja, kada zaseda Savet ministara, odluka o članstvu Kosova u SE ne bude usvojena.

„Da li je reč koja je data predsedniku Vučiću od strane Međunarodne zajednice da Kosovo neće biti primljeno u SE dok se ne formira ZSO još jedna laž“, upitao je Dačić.

„A videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Ili će to opet biti laž“, kazao je.

Oglašavaju se i poslanici SNS-a.

Tako je Milenko Jovanov kazao:

„Veliki i moćni su nam ponovo pokazali da su bedne, licemerne, pokvarene i podle ništarije. Čisto da se ne prevarimo, pa u nekom trenutku pomislimo da su drugačiji. Nisu. Niti su bili, niti će biti“.

Nebojša Bakarec ocenjuje da je danas došlo do „moralnog sunovrata EU“.

„EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, primajući entitet, u kome se gaze ljudska prava 100.000 Srba“, naveo je.

Članstvo Kosova u SE narušava dijalog Beograda i Prištine

Odluka PSSE da preporuči Kosovo za članicu Saveta Evrope „ozbiljna je greška i ne doprinosi stabilizaciji Zapadnog Balkana“ smatra poslanica u nemačkom Bundestagu, Žaklin Nastić.

Kaže da Aljbin Kurti krši manjinska prava, odnosno da Priština „godinama sistematski promoviše zastrašivanje i diskriminaciju Srba na Kosovu i Metohiji“.

Nastić ističe da primanjem Kosova u SE, Zapad „nagrađuje njegovu veštački stvorenu državu“, čime narušava, po njenom mišljenju dijalog Beograda i Prištine.

Miroslav Aleksić: Prijem Kosova u SE posledica pogubne politike

Sa druge strane, predsednik Narodnog pokreta Srbija, Miroslav Aleksić, odluku PSSE vidi kao posledicu „pogubne politike Aleksandra Vučića i prihvatanja francusko-nemačkog plana i Ohridskog aneksa“.

Aleksić je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je to pitanje na stolu još od 2020. godine, a „sada je došlo na naplatu“.

„U međuvremenu, ova vlast nije uradila ništa konstruktivno da bi se to sprečilo. Naprotiv, to je dokaz da je Aleksandar Vučić prihvatio sprovođenje francusko-nemačkog plana“, rekao je Aleksić.

Dodao je da je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta ključna stvar, jer je, kako je naveo, kršenje toga bio glavni uzrok sukoba u Evropi vekovima.

„Sve ovo što se dešava u Savetu Evrope je veliki test i pitanje za EU i SAD da li su spremni ovakvim presedanom da se odreknu međunarodnog poretka kakav su gradili nakon Drugog svetskog rata“, ukazao je Aleksić, prenosi N1.