Komandant KFOR-a prisustvuje vežbi Vojske Srbije „Vihor 2024“

Foto: Vojska Srbije

Dan visokih zvanica na združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Vihor 2024“ biće održan sutra na Privremenom poligonu „Pešter“. Vežbi će zajedno sa predstavnicima vlasti u Srbiji prisustvovati i Aleksandar Vučić, kao i druge zvanice, među kojima je komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš.

Vežba „Vihor 2024“ izvodi se na osnovu direktive Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Na vežbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske i specijalne snage.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanog ljudstva, reč je o jednoj od najvećih i najsveobuhvatnijih vežbi koje Vojska Srbije izvodi.

Vučić je već najavio da će sutra u podne biti na poligonu Pešter.

Večeras je stigla potvrda da će ovom događaju prisustvovati i komandant KFOR-a.

„Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, komandant Kosovskih snaga (KFOR), general-major Ozkan Ulutaš, prisustvovaće Danu visokih zvanica koji se organizuje povodom vežbe Vojske Srbije ‘Vihor 2024’ u petak na poligonu Pešter“, saopštila je ova misija.

Iz KFOR-a navode da je reč o godišnjoj vežbi koju sprovodi Vojska Srbije, te da je KFOR obavešten o pripremama.

Portparol KFOR-a, pukovnik Salvatore Mascoli, rekao je da prisustvo komandanta KFOR „odražava delotvoran odnos koji je godinama razvijan između KFOR-a i Vojske Srbije – uključujući redovne kontakte između rukovodstva KFOR-a i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kao i kroz zapažanja KFOR-a na prošlim vežbama Vojske Srbije“.

„Posvećenost KFOR-a doprinosu regionalnoj stabilnosti je nepokolebljiva“, zaključio je portparol.

„KFOR prati dešavanja koja mogu da utiču na bezbednost na Kosovu“

Iz ove misije ponavljaju da nastavljaju da sprovode svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244:

„Da obezbede sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja u svakom trenutku i nepristrasno“.

Ponavljaju i da je KFOR treći u lancu reagovanja posle Kosovske policije i EULEX-a, te da sa njma blisko sarađaju.

„KFOR takođe nastavlja da prati sva relevantna bezbednosna dešavanja koja mogu uticati na trajnu bezbednost na Kosovu i regionalnu stabilnost i održava vidljiv, fleksibilan i prilagodljiv položaj na terenu kako bi se pozabavio svim nepredviđenim situacijama, u skladu sa svojim mandatom UN-a“.