Osmani: Srbija drži pet kosovskih policajaca kao taoce

Vjosa Osmani (Foto: Fejsbuk Vjosa Osmani)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da se pet kosovskih policajaca drže kao „taoci“ u Srbiji, navodeći da je reč o „šovinističkom zverstvu“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je rekao da su četvorica policajaca i zamenik direktora Kosovske policije iz redova srpske zajednice, Dejan Janković, „bez ikakvog obrazloženja“ zadržani u Raškoj u Srbiji.

On je rekao da je ovaj čin Srbije presedan „među mnogim akcijama i napadima na policiju Kosova“.

„Ovo je direktan napad Srbije na pripadnike svoje zajednice, srpske zajednice u Policiji Kosova koji nalaze volju i hrabrost da se pridruže zajedničkom putu koji ima za cilj službu i bezbednost svih građana i stabilnost naše zemlje“, rekao je Svečlja na svečanoj dodeli diploma kadetima Kosovske policije.

Osmani je na ceremoniji dodele diploma kadetima Kosovske policije pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje oko tog pitanja.

„Pozivamo sve naše saveznike da dignu glas i pojačaju napore da se zaustave ova šovinistička zverstva i akcije protiv naših građana i naše policije. Uveren sam da je današnja zakletva svih ovih kadeta, ove multietničke grupe, najmoćniji odgovor“, rekla je Osmani.

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je kasno sinoć da vlasti Srbije drže zamenika direktora Kosovske policije i još četiri policijska službenika.

Kosovski MUP je rekao i da je zamenik direktora policije srpske nacionalnosti Dejan Janković od srede ujutro „u pritvoru bez ikakvog objašnjenja“.

Janković, koji je iz opštine Štrpce, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, zaustavljen je na Jarinju i poslat na razgovor u Rašku.

Oni su privedeni prilikom kontrole na prelazima, zbog bezbednosnih provera, tvrde iz MUP-a.

Prethodno je srpski MUP odbacio optužbe o zadržavanju autobusa u kojima su bili građani Kosova. U saopštenju je navedeno da srpska policija nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak kroz Srbiju, te da je u toku bila samo „pojačana kontrola svih putnika“.

Međutim, kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova je izvestilo da je u sredu na stotine kosovskih građana zadržano i ispitivano „bez ikakvog obrazloženja“.

Ministarstvo je pozvalo građane Kosova da „po svaku cenu“ izbegavaju putovanje kroz Srbiju, te dodali da su se oko ovog pitanja obratili Evropskoj uniji, te zemljama Kvinte – SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Iz nevećinskih zajednica 20 odsto kadeta

Na svečanoj dodeli diploma kadetima Kosovske policije, Svečlja se obratio i kadetima koji dolaze iz nevećinskih zajednica, navodeći da „naša republika je i vaša, zajednička zemlja“.

Na ceremoniji je generalni direktor Kosovske policije Gazmend Hodža (Hoxha) rekao da 20 odsto kadeta dolazi iz redova nevećinskih zajednica.

„Ova generacija broji 445 pripadnika policije, pri čemu je značajan broj od 100 pripadnika ženskog pola, dok je ostalih 345 muškaraca. U ovoj generaciji ima 357 Albanaca, 37 Srba, 27 Bošnjaka, sedam Egipćana, sedam Turaka, šest Aškalija i četvoro Roma“, rekao je Hodža.