Izložba fotografija „Žene u fokusu“: Sve je protiv žena kada streme ka nekoj poziciji

Foto: Radio KIM
„Sve je protiv žena kada streme prema određenoj poziciji, a svejedno moraju i dobro izgledati“, rečeno je na večerašnjoj izložbi fotografija Arbena Lapaštice pod nazivom „Žene liderke u fokusu“ u Barabar centru u Prištini.

Na izloženim fotografijama su prikazane uspešne žene sa Kosova, a jedna od njih je i predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Gordana Ðorić.

Kustoskinja Eliza Hodža je podsetila prisutne posetioce da je izložba upriličena neposredno nakon dana žalosti posvećenom ženama koje su nedavno ubijene od strane muških partnera.

„Ove žene koje vidite ovde su samo neke od vrednih žena Kosova. Prevazišle su patrijarhat i na neki način pošle u neke nove oblasti neznajući da stvaraju novu agendu za mlade devojke i žene“, kazala je ona govoreći o izloženim fotografijama.

Zamenica šefice UMNIK-a na Kosovu Bari Line Friman je naglasila da Vlada Kosova, civilno društvo i međunarodna zajednica moraju sprovesti Zakone koji štite žene u kritičnim situacijama.

„Širom sveta devojke i žene napadaju i ubijaju najbliži članovi porodice. Nažalost, ni Kosovo nije izuzetak. Žene koje su prikazane na ovoj izložbi su izvanredne, hrabre. One izazivaju patrijahalne norme i predstavljaju jake primere poslovnih žena“, dodala je ona.

Savetnica za rodna pitanja u kancelariji EU na Kosovu Rejes Šarl Kueljar je navela da „žene imaju kapaciteta da budu uspešne u svakom polju koje odaberu“.

„Tražim od žena da uvek daju više i doprinose više, da ostvare svoj kapacitet, da budu liderke i to moraju pokazati. Sve je protiv žena kada streme prema određenoj poziciji, a isto tako moraju i dobro izgledati. Moramo imati savezništvo sa muškarcima, ima mnogo priče o tome da muškarci učestvuju u društvu koje je manje patrijahalno“, navela je ona.

Izložbu fotografija pod nazivom „Žene liderke u fokusu“ realizovali su Integra i Barabar centar uz podršku UMNIK-a.