Petković ambasadorima Kvinte: Priština nagrađena za eskalaciju

Foto: Fejsbuk, Petar Petković

Direktor Кancelarije za КiM Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Кvinte u Beogradu i sa šefom delegacije EU u Srbiji.

Kako je saopštio, Petković je sagovornike detaljno informisao o sastanku na nivou glavnih pregovarača, koji je juče održan u Briselu, ali i istakao da se danas navršilo 11 godina kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

“Umesto da međunarodna zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svi svedočimo jednom potpuno nepravednom i devijantnom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svesno izbegava svoje obaveze i što svakoga dana povlači esklatorne poteze u srpskim sredinama. Progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa КiM su zapravo jedini „uslovi“ koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom libaralizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i sada usvajanjem izveštaja za protivpravno članstvo u Savetu Evrope”, navedeno je u Petkovićevoj objavi na Fejsbuku.

Petković je upoznao sagovornike sa konstruktivnim predlogom Beograda za rešenje krize koja je nastala nakon jednostrane i nasilne odluke Prištine o ukidanju dinara i dinarskog platnog prometa na Кosovu i Metohiji, dok s druge strane Priština nije imala ni jedan svoj predlog za rešenje problema, odbijajući istovremeno sve predloge Beograda, navodi se.

Jasno je da Priština ne želi da napravi ni najmanji korak ka izlasku iz teške situacije u kojoj se srpski narod nalazi i da iza svega toga stoji neskrivena namera Кurtijevog režima da protera sve Srbe sa Кosova i Metohije, upozorio je direktor Кancelarije za КiM.

Nastojanje Aljbina Кurtija da srpski narod ostavi bez plata, penzija, socijalne pomoći, a da srpskim institucijama ugrozi rad, pre svega bolnicama, vrtićima, školama…, vodi ka humanitarnoj katastrofi, naglasio je Petković.

On je ukazao i da svi problemi sa kojima se Srbi danas suočavaju  proizilaze iz činjenice da Priština punih 11 godina odbija da formira ZSO, obavezu iz Briselskog sporazuma čiji je garantor Evropska unija i da umesto toga sprovodi jednostrane i eskalatorne poteze na terenu.

Petković je zaključio da će i na sledeću rundu razgovora u Briselu, koja bi trebalo da se održi sledeće sedmice, delegacija Beograda otići spremna, opredeljena za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir na Kosovu i u regionu.