Slike života“ Albera Kana u Banjaluci

Sa otvaranja izložbe u Banjaluci (Foto: DKG)

U Banjalučkom Banskom dvoru u organizaciji Arhiva Kosova i Metohije, Doma kulture „Gračanica“, Galerije umetnosti „Priština“ i Arhiva Republike Srpske kao ustanove domaćina, a povodom Dana Arhiva Republike Srpske, otvorena je izložba fotografija „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica“.

Izložbu je otvorila ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rečima da današnja izložba predstavlja „kulturni i institucioni most između Arhiva Republike Srpske i Kosova i Metohije“.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić je kazao da ta izložba predstavlja početak saradnje između ustanova i najavio nove projekte, posebno u oblasti izdavaštva.

Autor izložbe Marko Marković, koji je ujedno i direktor Arhiva Kosova i Metohije, uz reči zahvalnosti domaćinima ukazao je na istorijski i kulturni značaj izložbe na čijim je fotografijama sačuvan „duh vremena i momenat prelaska iz Osmanske okupacije u slobodu koju je sa sobom donela Kraljevina Srbija“.

Izložbena postavka će narednih mesec dana biti dostupna Banjalučanima u velikoj sali Banskog dvora. Pre samog otvaranja izložbe je potpisan protokol o saradnji između Arhiva Republike Srpske i Kosova i Metohije.