Radaković: Veći broj kamera na pojedinim biračkim mestima, kršenje pravila izbora

Počeo proces glasanja na severu Kosova. Tokom otvaranja biračkih centara nisu očeni veći problemi, očekuje se vrlo mala izlaznost. Međutim, uočen je veći broj kamera na pojedinim biračkim mestima nego što je to propisano, koje su okrenute ka mestima gde bi trebalo da se glasa, kazao je Dušan Radaković, jedan od posmtrača procesa glasanja na severu ispred organizacije „Demokratija na delu“.

Na pitanje da li je postavljanjem kamera ugrožena tajnost glasanja, Radaković kaže da jeste uočeno da na pojedinim mestima kamera snima ka ljudima koji bi glasali:

„Vrlo čudno i mislim da je ovo pilot ideja…Mislim da i ljudi koji učestvuju u organizaciji izbora ne znaju tačno šta je proces. Vidimo neke servere, verujte da ni meni nije jasno sve. Ali definitivno mislim da se radi o kršenju pravila izbora, jer je na mnogim mestima kamera okrenuta ka kabini gde se glasa“.

Na pitanje ko su sve posmatrači, Radaković kaže da su to uglavnom članovi Opštinske izborne komisije iz različitih kosovskih partija. On je dodao da Partija kosovskih Srba ima svoje posmatrače u Leposaviću, a u ostalim mestima uglavnom su to ili albanske nevladine organizacije ili bez njih.

Što se tiče Demokratije na delu oni su posmatrači u sve četiri opštine kroz mobilne timove.

Radaković je potvrdio da postoji problem sa jezikom, odnosno da je jedino predsedavajući Opštinske izborne komisije srpske nacionalnosti, te da su sa druge strane članovi koji su srpske nacionalnosti građani koji nisu sa severa i nisu upoznati sa situacijom i „pod velikim strahom“, te da zato pred javnošću uglavnom istupaju članovi OIK-a albanske nacionalnosti.

„Vrlo netransparentan proces, mi do juče poslepodne nismo znali gde će biti biračka mesta na severu, tako da je, s obzirom na to kako je počeo, jedan od najgorih procesa“ – naveo je Radaković.