Gogić: Referendum organizovan tako da doživi neuspeh

Politički analitičar Ognjen Gogić (Foto: faktor.ba)
Ishod referenduma za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova bio je očekivan, a isti je organizovan tako da doživi neuspeh, smatra politički analitičar Ognjen Gogić. Ističe da je otpor Srba slomljen, te ne očekuje novu krizu nakon bojkota.

Gogić je ocenio da su biračka mesta na kojima su građani mogli da se izjasne da li su za ili protiv smene aktuelnih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova bila veoma neugledna.

„Bilo je veoma neprijatno boraviti tamo, delovalo je kao da su u pitanju policijski punktovi na kojima čovek treba da da izjavu, bude saslušan, pre nego da glasa i ostvari svoje demokratsko pravo. Sam ambijent za glasanje je nosio poruku, da glasači nisu dobrodošli. Čak i da su se građani opredelili da učestvuju u glasanju, umesto bojkota, osećali bi se jako neprijatno. Sam način organizacije bio je takav da odvrati ljude da se pojave“, kazao je on.

Napominje da je i prisustvo pripadnika kosovske policije bilo „preterano“, dok mnogi od prisutnih nisu znali čemu služe kamere postavljene na biračkim mestima.

„Mislim da su ljudi veoma kasno obavešteni na kojim mestima mogu da glasaju. Nedovoljna je bila pokrivenost opština. Opštine Zubin Potok i Leposavić su prilično prostrane i biračko mesto je trebalo da bude bliže građanima. Sve to skupa pokazalo je su postojali ozbiljni tehnički razlozi koji su dali opravdanje ljudima koji su bojkotovali“, naveo je on.

Gogić podseća da su na pojedinim biračkim mestima istrukcije za glasanje bile istaknute samo na albanskom jeziku.

„Sve skupa je pokazalo da je ovo bila forma. Priština je sa svoje strane htela da pokaže da je ona navodno dala građanima priliku da glasaju za smenu gradonačelnika, a da se suštinski ništa ne desi. Referendum je bio organizovan tako da doživi neuspeh. Ishod je očekivan, ni u jednoj opštini ne postoji dovoljna izlaznost da bi gradonačelnici mogli biti smenjeni, tako da će oni ostati na svojim funkcijama i verovatno će biti osnaženi da nastave da se ponašaju kao i do sada“, naveo je Gogić.

Ono što bi nakon neuspelog referenduma trebalo da zabrine, prema Gogićevom mišljenju, jeste da će i u budućnosti izbori na severu Kosova biti organizovani na isti način.

„Pretpostavljam da će na sličan način i ubuduće na severu Kosova biti organizovana glasanja, za parlamentarne izbore koji će doći ubrzo, ali i za buduće lokalne izbore. Centralna izborna komsija je napravila princip po kome je zapravo organizovala izbore samostalno, bez konsultacije i dogovora sa predstavnicima lokalne zajednice, što je i dovelo do ove sitaucije“, rekao je on.

Na pitanje da li je bojkot referenduma ulazak u novu krizu na severu Kosova, Gogić odgovara da je teško pretpostaviti da još nešto može dodatno narušiti odnose Srba i Albanaca, odnosno Srba sa severa i centralnih vlasti u Prištini.

„To zavisi od ponašanja gradonačelnika, oni ovo mogu da shvate kao novo ohrabrenje, da se ponašaju kao što su se do sada ponašali, da uopšte ne vode računa o interesima i stavovima lokalnog stanovništva, ne vodeći računa o pitanju legitimiteta, može da dovede do produbljivanja krize. Ali, generalno, mislim da je otpor Srba na severu Kosova slomljen, da Srbi nisu skloni tome da na bilo koji burni ili radikalniji način izražavaju svoje nezadovoljstvo politikom koja se vodi, tako da u tom smislu mislim da ni ovo, niti mnogo kontroverznije odluke poput zabrane dinara, kada one nisu dovele do neke nove krize i pobude stanovništva, neće ni ovo. Stanovništvo se naviklo da ima opštine koje nisu legitimne i funkcionalne“, zaključio je politički analitičar Ognjen Gogić.

Podsetimo, za smenu gradonačelnika opština Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok glasale su 253 osobe, dok u Zvečanu nije bilo glasača. Centralna izborna komisija (CIK) je ocenila da referendum propao. Ipak kosovski lideri očekuju da Evropska unije ukloni mere protiv Kosova budući da su, kako tvrde, ispunili ključne kriterijume.