Iz Sudskog saveta Kosova pozivaju srpske sudije i tužioce sa severa da se vrate

Predstavnici SSK, Osnovnog suda u Mitrovici i NVO ACDC (Foto: Kim)

Funkcionisanje Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici otežano je nakon ostavki srpskih sudija i tužilaca u novembru 2022. godine, a zbog nedovoljnog broja sudija i tužilaca, raste broj nerešenih predmeta. Iz Sudskog saveta Kosova pozvali su danas svoje srpske kolege da se vrate.

Nakon ostavki u Kosovskoj policiji, lokalnim i centralnim institucijama u novembru 2022. godine, na poziv Srpske liste posao u pravosuđu napustilo je i 144 zaposlenih, 25 sudija i 119 drugih pravosudnih radnika.

Kao razlozi su za ostavke navodili odluke o preregistraciji vozila sa KM na kosovske tablice, ali i neformiranje Zajednice srpskih opština. Zajednica još nije formirana, ali su vozila preregistrovana početkom ove godine. Međutim, povratka sudija i tužilaca iz srpske zajednice još uvek nema, iako su međunarodni predstavnici apelovali na zvanični Beograd da se oni vrate.

Bekim Velići, vršilac dužnosti predsednika Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici ističe da su sa kolegama Srbima imali dobar i profesionalan odnos, te da su oni pravosudne institucije napustili usled pritiska.

„Ti ljudi nedostaju našem sistemu, ali što se tiče njihove ostavke to je bio jedan veliki izazov za sudove u poslednje vreme. Očekivali smo da će to biti kratko vreme ali sada je 18 mesec  kako njih nema ovde. Takve su bile izjave, politička pitanja, i jako brzo ćemo se vratiti, ali ja mislim da je svako od sudija spreman da se vrati u naš sistem“, kazao je Velići na konferenciji koju je u Mitrovici organizovao Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Velići je pozvao srpske kolege da se vrate. „Mislim da smo mi kao sud i Sudski savet otvoreni za mogućnost povrataka. Mi pozdravljamo njihov povratak, imali smo dobru i profesionalnu saradnju“, ponovo ističe Velići.

Godinu i po dana nakon izlaska iz ovih institucija, Tižilački i Sudski savet Kosova još uvek nisu potvrdili ostavke srspkih radnika u pravosuđu. Poziv za  povratak je otvoren, potvrđuje i Bisljim Gaši iz Sudskog saveta.

„Sudski savet Kosova nije obustavio radni odnos radnika, mi smo obustavili samo njihove plate. Što znači, da svi zaposleni, sve naše kolege koje su dale ostavku i danas ne dolaze na posao, oni su još uvek na platnim listama. Sudski savet trenutno ne što ne može da sprovodi plan B. Jedan od razloga je što je sudstvo posebna institucija i oni ponovo treba da idu na početni mandat kao sudije, jer ne možemo drugačije da ih uključimo. Ipak Sudski savet Kosova ima otvoren konkurs  za sudije srpske zajednice i u drugim regionima“, kaže Gaši.

Nakon ostavki Srba izvršeno je privremeno premeštanje sudija i tužilaca iz drugih regiona u Severnu Mitrovicu. Bez obzira na to, nerešeni predmeti se i dalje gomilaju.

„Predmeti su raspoređeni drugim sudiijama. Najveći izazov su građanski predmeti, bilo ih je na hiljade i hiljade.  To je bilo veliko opterećenje i bilo je neizdrživo za jednu osobu, ali što se tiče tog preopterećenja predmetima, mogu reći da je bio isti broj predmeta 2023. godine i oni iz ranije godine 2022. Imali smo negde 6.600 predmeta samo za jednu godinu, a naredne godine je bilo 6.400“, kazao je Velići.

Bez obzira na ostavke, Srbi na severu Kosova nemaju drugu mogućnost, osim da pravnu pomoć zatraže u institucijama kosovskog sistema, slaže se Aleksandar Rapajić. „Pošto su Srbi napustili kosovske institucije povrenje u sud i sudski sistem jeste opalo ali Srbi nemaju druge institucije kojima mogu da se obrate i jedino gde mogu da se obrate su kosovske institucije“.

Međutim, Velići kaže da problema sa poverenjem u rad suda nema. „Što se tiče poverenja, mogu naglasiti da stranke ni u kom slučaju, koliko ja znam, nisu imale nikakvu žalbu zbog odsustva srpskih sudija. Nikada nisu rekli da „ne želim da ovaj sudija bude“, kaže on.

Direktor NVO ACDC Dušan Radaković kaže da je period nakon 7. novembra, kada su Srbi napustili kosovsko pravosuđe na severu Kosova, bio težak. „Sud i sad funkcioniše sa problemima, ali je stao na noge i funkcioniše u onom kapacitetu koliko može“. Međutim, ističe dobru saradnju svoje organizacije sa Osnovnim sudom u Mitrovici, bez obzira na ostavke srpskih pravosudnih radnika.

Na problem u pravosuđu na severu Kosova ukazuje i Stejt Department u najnovijem izveštaju, navodeći da je pristup pravdi za građane u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom ostao je ograničen.