Lajčak o pregovorima o dinaru: Verujem da smo uspeli da smanjimo jaz

Miroslav Lajčak (Foto: EU)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak procenjuje da je nakon prošlonedeljnog susreta predstavnika Beograda i Prištine u Briselu smanjen jaz po pitanju upotrebe dinara na Kosovu, ali da će zbog razlika koje su ostale, pregovarači ponovo morati da posete Brisel.

U svom nedeljnom rezimeu, na njegovom Fejsbuk profilu, Lajčak je podsetio da je tokom prošle nedelje e boravio u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, a da se u Brisel vratio kako bi razgovarao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

“Vratio sam se u Brisel radi nastavka napora Kosova i Srbije da pronađu sredinu u vezi sa takozvanim `dinarskim pitanjem`. Razgovarali smo o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i verujem da smo uspeli da smanjimo jaz. Istovremeno ostaju neke razlike i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na veoma konkretnim idejama, koje bi nam omogućile da krenemo napred, u interesu naroda”, napisao je Lajčak.