Muškoljaj nakon odluke EP o pasošima Koordinacione uprave: Skandal i opasan presedan, Srbi nek’ izvade kosovske

Foto: KoSSev

Predsednik Saveta za štampu Kosova, Imer Muškoljaj (Imer Mushkolaj), smatra da je izglasavanje vizne liberalizacije za građane Kosova koji su nosioci srpskih pasoša „skandal“.

Danas su evroposlanici sa 406 glasova ‘Za’ u Strazburu usvojili izveštaj Matijaža Nemeca, čime je Evropski parlament praktično odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. Međutim, ovo nije konačna odluka.

Potrebna je saglasnost u vidu potvrđivanja od strane Saveta ministara Evropske unije i to glasanjem kvalifikovane većine, kako bi građani sa ovakvim pasošima mogli slobodno da se kreću u Šengen prostoru.

„Ovo je odluka kako bi se omogućio bolji život Srbima, jer 18.000 ljudi ima posebne pasoše i oni su poslednja grupa građana na Zapadnom Balkanu koji nemaju viznu liberalizaciju i nema opravdanja za tako nešto“, rekao je evroposlanik Matjaž Nemec danas pre početka glasanja.

Međutim, to za predsednika Saveta za štampu Kosova predstavlja skandal.

„Odluka Evropskog parlamenta – da dodeli liberalizaciju viza za nosioce srpskih pasoša koji žive na Kosovu je skandalozna i opasan presedan“, smatra Muškoljaj.

Tvrdi i da korišćenjem ovakvih pasoša „Beograd smatra Kosovo svojim delom“.

Sa druge strane, kaže da Srbi „lako“ mogu da izvade kosovske pasoše.

„Netačne su konstatacije da Srbi koji poseduju ove pasoše ne mogu slobodno da putuju u šengenski prostor i da su diskriminisani. Oni mogu lako da izvade pasoše Kosova“, tvrdi ovaj politički analitičar.

Najava EP od početka godine o pokretanju procesa za dodelu vizne liberalizacije za građane Kosova koji su nosioci srpskih pasoša, je u prethodnom periodu takođe nailazila na kritike najviših prištinskih zvaničnika, ali i albanskog civilnog društva na Kosovu, koji smatraju da su ovi pasoši nelegitimni, te da štete integraciji Srba u kosovski sistem.

Sa druge strane, oštro su reagovale srpske NVO sa Kosova, više puta ističući da su imaoci ovih pasoša preostali kao jedini Evropljani kojima je za putovanje potrebna viza, te da Srbi kao i ostali građani na Kosovu – imaju pravo na dvostruko državljanstvo.

Nosioci pasoša Koordinacione uprave bili su izuzeti od vizne liberalizacije još od ukidanja viza za građane Srbije u decembru 2009. godine, kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju.

Sa druge strane, početkom godine, na snagu je stupila vizna liberalizacija za kosovske pasoše, te su nosioci pasoša koordinacione uprave ostali jedini Evropljani kojima trebaju vize.