Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su „odvratni“, ali ne i njihovim političarima

Aleksandar Vučić (Foto: Srđan Ilić)
„Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.

„Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

On je dodao da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

„Ako sam bilo koga uvredio, želim da se izvinim celokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu“, rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocenjena kao nešto „strašno“, ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocenjeno kao „strašno“.

„Nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, a da nas prethodno ni ne konsultuju, ne obaveste, ne pitaju. Koristim priliku i da pozovem (premijera Slovenije) Roberta Goloba i predsednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju. Svakako je potrebno još jedan put da se izvinim, da ukažem na to da svakako nisam mislio na Slovence, ali da im u lice kažem šta mislim sve o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu“, zaključio je Vučić.

Dačić: Otpravnik poslova odbacio navode Slovenije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Sloveniji odbacio navode Ministarstva spoljnih poslova Slovenije o izjavi predsednika Aleksandra Vučića, zbog koje je danas pozvan na razgovor.

Dačić je u pisanoj izjavi naveo da potez slovenačkog ministarstva predstavlja inverziju stvarnosti, jer umesto da se Slovenija izvini Srbiji što je narušila naš teritorijalni integritet priznajući Kosovo i što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prekršio sva pravila prisustva na sednicama, omogućavajući Vjosi Osmani da dovede navodne žrtve, bez obaveštavanja Srbije o tome, što se nikad dosad nije desilo u UN, slovenački zvaničnici traže izvinjenje što je Vučić izrazio ogorčenje zbog takvog poteza, koji je očigledno bio dogovoren ranije.

„Ne bih da podsećam da je Srbija podržala izbor Slovenije u Savet bezbednosti. Ovakvi potezi Slovenije u međunarodnim organizacijama narušavaju naše bilateralne odnose i nekorektno je odgovornost prebacivati na Srbiju, koja samo reaguje na poteze Slovenije“, kazao je Dačić.

Sednici Saveta Bezbednosti UN u Njujorku na kojoj se raspravljelo o šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a na Kosovu, iza kosovske predsednice Vjose Osmani sedele su žene za koje je ona tvrdila da su žrtve srpskih zločina.

Predsednik Srbije je protestovao zbog toga kod predsedavajuće sednicom Vanese Frejzer, ističući da se to prvi put desilo u SB UN. Predsedavajuća je uzvratila da su sastavi delegacija, stvar protkola.

„Ovakvo nešto se prvi put desilo u SB UN. Doveli ste ljude koji ne pripadaju ovde, ni diplomatskom koru, ni savetničkom timu gospođe Osmani. To je vrsta političkog teatra i nameštaljka za delegaciju Srbije“, kazao je Vučić.

On je u utorak rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švajcarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sednica Saveta bezbednosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, rekao je Vučić.

Početak sednice u SB UN je kasnio jer je delegacija Prištine bila zadržana na ulazu zbog procedura UN.

Predsedavajuća Savetu bezbednosti UN i stalna predstavnica Malte pri UN Vanesa Frejzer je posle višeminutne pauze i provere informacija koje je dobila, nalgasila da je reč o protokolu UN, zbog koji su neki učesnici zadržani na ulazu.

„Protokol UN nije dozvolio celoj delegaciji Kosova da uđe u zgradu i moramo da ih čekamo kako bismo nastavili sedicu“, rekla je Frejzer.