Ulutaš: Može postojati samo političko rešenje za sadašnju situaciju

Komandant Kfora, general Ozkan Ulutaš, poručio je da NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine i da može postojati samo političko rešenje za sadašnju situaciju.

Ulutaš je boravio je u zvaničnoj poseti Briselu, odnosno sedištu NATO-a.

Kako je saopštio u video poruci, održao je sastanke sa visokim civilnim i vojnim zvaničnicima NATO-a, uključujući generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, i sa ambasadorima svih zemalja koje daju trupe u misiju Kfora.

Kaže da je informisao Severnoatlantski savet o najnovijim bezbednosnim trendovima na Kosovu i Zapadnom Balkanu i o prioritetima Kfora u narednim nedeljama i mesecima.

Iz ove posete, navodi, dobio je tri glavne poruke „koje sam čuo jasno i glasno na svim sastancima koje sam održao“.

Prva poruka, prema rečima Ulutaša, bila je da saveznici i partneri NATO-a u potpunosti podržavaju napore Kfora da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo kom trenutku i nepristrasno, prema mandatu i Rezoluciji 12 44 SB UN iz 1999. godine.

Drugi je, prema njegovim rečima, to što je Kfor najdugotrajnija, a sada najveća misija NATO-a i predstavlja konkretnu i opipljivu demonstraciju nepokolebljive posvećenosti NATO-a regionalnoj stabilnosti.

„Osiguraćemo da naša misija ostane dobro opremljena i dobro pozicionirana, da nastavi sa sprovođenjem svog mandata UN kao trećeg bezbednosnog odgovornog lica, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu prava“, poručio je komandant Kfora.

U međuvremenu, treća poruka koju je, kako kaže, dobio sa sastanaka u sedištu NATO bila je o rešavanju spora između Kosova i Srbije.

Komandant Kfora kaže da je jedino rešenje – političko.

„Može postojati samo političko rešenje za trenutnu situaciju, ono koje priznaje i poštuje prava svih zajednica koje žive na Kosovu. U tom pogledu, NATO nastavlja da u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, Kfor će nastaviti da pruža podršku“, istakao je Ulutaš.

Dodao je da trajno političko rešenje zavisi, na kraju krajeva, od posvećenosti svih strana da se uzdrže od destabilizujuće retorike i akcija i da se umesto toga, u dobroj veri konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU.

„Ovo je ključno za trajnu bezbednost svih ljudi koji žive na Kosovu, za bolju budućnost generacija koje dolaze i za regionalnu stabilnost“, naglasio je Ulutaš.