Gračanica: Otvoren “Prolećni salon” Udruženja likovnih umetnika KiM

Detalj sa izložbe "Prolećni salon" Udruženja likovnih umetnika KiM (Foto: Kim)

U Galeriji umetnosti Priština svečano je otvorena tradicionalna izložba „Prolećni salon“ Udruženja likovnih umetnika Кosova i Metohije (ULUКiM). Slike, grafike, skulpture, crteže i fotografije predstavio je 31 umetnik, a postavka će biti izložena do 25. maja.

Udruženje likovnih umetnika Кosova i Metohije perspektivna je i značajna zajednica kroz koju se prožimaju tradicija i savremeni izraz koji odlikuju savremenu umetničku scenu, kazala je kustostkinja Galerije umetnosti “Priština” Milica Kostić.

“Ovogodišnji izbor radova, najverovatnije bez intencije selektora, pokazuje nekoliko osnovnih zajedničkih, motivskih i idejnih nivoa. Većina radova se nalazi u svojevrsnom međuprostoru i jasno ukazuje na složeni trenutak sopstvene egzistencije, između izvesnog i neizvesnog, svetla i mraka, plave, crne i crvene boje, osećanja i hladnoće prostora izvan slike, margine i umetnosti”, istakla je ona.

Udruženje likovnih umetnika KiM je formirano 1967. godine, a svih ovih godina pruža uvid u lokalnu scenu kroz predstavljanje raznolikosti u poetikama i umetničkim izrazima.

“Ova izložba nije samo simbol umetnosti, već i dubokih povezivanja sa kulturnim nasleđem i duhom Kosova i Metohije. Kroz različite umetničke pristupe i teme, članovi Udruženja prezentuju svoje talente i perspektive, ističući važnost umetnosti u očuvanju identiteta i proučavanju zajedništva”, rekla je predsednica Udruženja likovinih umetnika KiM slikarka Vesna Sekulić.

Prolećna izložba, prema rečima Sekulićeve, osim što predstavlja umetnički presek, ima i važnu ulogu u promociji umetničkih talenata i mladih stvaralaca.

“Umetnici koji učestvuju na ovoj izložbi donose sa sobom svoje jedinstvene doživljaje i iskustva, kreirajući novi, međusobni odnos prema zajedničkom cilju, a to je unapređenje aktivnosti Udruženja”, navela je ona.

Izložbu je otvorila slikarka Stefana Živković.

“Mogu da kažem da mi je puno srce, prvi put izlažem u Gračanici. Hvala puno ogranizatorima koji su nam omogućili da u ovom predivnom prostoru realizujemo ovu izložbu koja je velika stvar, pogotovu za nas dvanaestoro novopridošlih članova Udruženja, da izlažemo sa našim profesorima, ljudima koji su prilično značajni u svetu umetnosti”, kazala je ona.

Umetnik iz Zubinog Potoka Ivan Galjak je istakao da umetnici intenzivno rade, slikaju i stvaraju, jačajući na taj način kulturu, a pre svega kredibilitet Fakulteta umetnosti i Udruženja likovinih umetnika KiM.

“Svi smo različiti, stvaramo na svoj način”, naveo je on.

Goran Mihajlović, slikar iz Gnjilana, ispiraciju za svoje slike nalazi u predelima, šetnjom kroz prirodu, svom dvorištu.

“Jednom, šetajući kroz šumu, nisam čuo cvrkut ptica, nego je naletelo jato gavrana, negativan zvuk ptica, koje donose neko zlo, ne nagoveštavaju dobro. Ova izložba je odskočna daska za nas mlađe, za predstavljanje u centralnoj Srbiji i šire”, kazao je on.

Izložbu „Prolećni salon“ Udruženja likovnih umetnika Кosova i Metohije podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.