Kastrati: Oko 900 hiljada popisanih na Kosovu, na severu oklevaju

Avni Kastrati (Foto: Ekonomija onlajn)
Do danas je registrovano blizu 900 hiljada građana na Кosovu u okviru popisa stanovništva koji se sprovodi od 5. arpila od strane Agencije za statistiku Кosova

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku Кosova Avni Кastrati rekao je da je učešće masovno i da nema odbijanja građana da se popišu, prenosi Ekonomija onlajn.

Međutim, rekao da Srbi u četiri severne opštine još uvek oklevaju da učestvuju u ovom procesu i da na to utiče i poziv Srpske liste.

„U severnom delu postoje i druge nesrpske zajednice koje žive, one se registruju. Srpska zajednica još uvek masovno okleva, postoji registracija, ali mali broj. Trebalo bi da znaju da je to i za njih dobro. Neučestvovanje u registraciji znači da oni ne postoje, apelujem na njih jer ovaj proces nije politički”, rekao je Kastrati na konferenciji za medije.

Istakao je da je Srpska lista uputila nezakonit poziv, te da će Agencija za statistiku preduzeti korake u vezi sa tim. “Poziv je imao uticaja na severni deo, ali se na jugu registruje srpska zajednica”, rekao je Кastrati.

Osim toga, kaže popis protiče po planu, te je uveren da će ovaj proces biti završen pre predviđenog roka.

Popis stanovništva traje do 17. maja.