Mladi u fokusu: Zoran Savić o muzici, novinarstvu i kritičkom načinu razmišljanja

U najnovijem podkastu “Mladi u fokusu”, muzičar, novinar i civilni aktivista Zoran Savić iz Severne Mitrovice kaže da se suočavamo sa svakodnevnim rastućim uticajem društvenih mreža na formiranje javnog mnjenja. Savić naglašava nužnost medijske pismenosti i kvalitetne muzike među mladima kako bi se suzbile dezinformacije i podstaklo kritičko razmišljanje. Kroz svoje angažovanje, Savić ukazuje na ključnu ulogu novinarstva i rokenrola u promociji transparentnosti i odgovornosti u društvu.

U podcastu sa Zoranom Savićem, bavili smo se trenutnom muzičkom scenom na Severu Kosova. Za mnoge, ova regija može izgledati kao područje s malo kulturnih aktivnosti, ali Zoran ističe suprotno, posebno kada je reč o muzičkoj sceni.

Jedan od ključnih pokretača muzičkog života u Mitrovici, kako ističe Zoran, jeste Mitrovačka rok škola. Ova institucija, iako možda neprimetna na prvi pogled, igra ključnu ulogu u oblikovanju muzičke scene, posebno za mlade generacije. Kroz školu, mnogi mladi muzičari su pronašli inspiraciju i mentorstvo, te su formirali brojne bendove koji nastavljaju tradiciju rokenrola i panka.

Iako su političke i bezbednosne krize poslednjih godina donele izazove, kulturni život nije potpuno utihnulo. Zoran naglašava da, iako možda marginalizovani u odnosu na visoku politiku i druge probleme koji ih okružuju, muzička scena i dalje pulsira. Jedini problem je manjak događaja i aktivnosti u odnosu na prethodnu deceniju, ali to ne umanjuje entuzijazam i predanost muzičara na Severu Kosova.

Zoranova reči oslikavaju upornost i vitalnost lokalne muzičke zajednice, koja nastavlja da se bori i inspiriše uprkos izazovima koji je okružuju. Kroz Mitrovačku rok školu i brojne bendove koji proističu iz nje, muzičari na Severu Kosova grade mostove prema boljoj budućnosti, kroz zvuke i ritmove koji prenose snagu i zajedništvo.

Uticaj društvenih mreža na javno mnjenje

Zoran Savić naglašava zabrinutost zbog rastućeg uticaja društvenih mreža na formiranje javnog mnjenja, posebno među mladima. Prema njegovim rečima, mladi danas često prvo posežu za Instagramom i Facebookom kako bi se informisali o aktuelnim događajima i temama. Ovaj nagli porast korišćenja društvenih mreža predstavlja izazov za novinarstvo i kritičko razmišljanje.

Jedan od problema koji Zoran identifikuje jeste mogućnost iskrivljavanja stvarnosti putem dezinformacija na društvenim mrežama. Ističe da često prostor na nacionalnim medijima, pa čak i na televiziji, daje dezinformacijama, što može biti pogubno za javnost.

Novinarstvo, rokenrol i kritički način razmišljanja

Kada je reč o rokenrolu, Zoran ističe važnost kritičkog mišljenja i slobode izražavanja koju ovaj žanr pruža. On smatra da rokenrol nije samo tekst pesme, već način života i izražavanja koji podstiče kritičko razmišljanje. Ovaj žanr pruža prostor za ispitivanje različitih tema, uključujući politiku, društveni život i lične stavove.

Svojim primerom, Zoran ilustruje važnost kritičkog razmišljanja koju rokenrol podstiče kod mladih. Dok je bio mlad, imao je priliku da preispituje tekstove pesama i stvara sopstveno mišljenje o različitim temama. On ističe da rokenrol nije samo zabava, već i sredstvo za istraživanje kompleksnosti života i društva.

Zoranove reči podsećaju nas na važnost promišljanja i kritičkog pristupa informacijama, kako na društvenim mrežama tako i u svakodnevnom životu. Rokenrol ostaje važan izvor inspiracije i podsticaj za mlade generacije koje teže istraživanju i razumevanju sveta oko sebe.

Bavljenje novinarstvom, prema Zoranovim rečima, znači biti u centru zbivanja i imati priliku da se stvari posmatraju iz različitih perspektiva. On naglašava da postoji jasna razlika između čitanja vesti i njihovog pisanja, te da novinarstvo omogućava dublje razumevanje događaja i analizu njihovih posledica.

Svestan je da je novinarstvo zahtevan i odgovoran posao koji zahteva neprekidnu posvećenost i odgovornost prema zajednici. Novinari su, kako ističe Zoran, stub društva i odgovorni su za oblikovanje javnog mnjenja. Njihova uloga je ključna u održavanju transparentnosti i odgovornosti u društvu.

Kroz svoje iskustvo i angažman, Zoran Savić ukazuje na važnost medijske pismenosti i odgovornosti novinara u savremenom društvu. Njegove reči podsećaju nas na važnost informisanja, kritičkog razmišljanja i etičkog novinarstva u izgradnji zdravog i demokratskog društva.