Kurti razgovarao sa Šolcom: Nadam se da će Nemačka podržati naše članstvo u SE

Foto: Preuzeto sa Gazeta Express

Kosovski premijer Aljbin Kurti, danas je obavio telefonski razgovor sa nemački kancelarom Olafom Šolcom. Osim što se zahvalio na već postojećoj podrški Nemačke Kosovu, zatražio je od njega i podršku za njihovo članstvo u Savet Evrope.

O ovom se razgovoru oglasio Kurti, dajući detalje onoga što je tokom njega on govorio.

„U razgovoru sa Šolcom izrazio sam zahavlnost na postojećoj podršci Nemačke za Kosovo i izrazio nadu da će Nemačka podršati naše članstvo u Savet Evrope u skladu sa preporukama Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope“, naveo je Kurti na mreži X.

Ujedno, kosovski premijer je, kako kaže, tokom razgovora ponovio i posvećenost punoj impelmentaciji Osnovnog sporazuma.

Osim toga, kako je u naknadnom saopštenju iz kosovske vlade navedeno, Kurti je obavestio nemačkog kancelara o društveno-ekonomskom napretku koji je postignut u ove tri godine vladavine na Kosovu.

Kosovo ima najnapredniji okvir za prava i zaštitu nevećinskih zajednica u Evropi, kazao mu je Kurti, a i to je istaknuto u izveštaju SE.

„Prijem Kosova u Savet Evrope je ispravna akcija i prava odluka u promovisanju vrednosti samog Saveta i unapređenju demokratije. Prijem Kosova u Savet Evrope jača ljudska prava i prava nevećinskih zajednica jer garantuje pristup Evropskom Sudu za ljudska prava“. 

Nije Kurti naveo šta je tokom ovog razgovora njemu kazao nemački kancelar.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je sredinom aprila velikom većinom izglasala prijem Kosova u Savet Evrope, nakon što je njihovu aplikaciju prethodno odobrio i Odbor za politiku SE. Poslednju reč daće ministri spoljnih poslova članica ovog tela, a njihov se sastanak očekuje sredinom maja. Srbija se tome protivi.