U nedelju pomen stradalim Pećancima u zemunskom naselju Plavi horizonti

Foto: Beta
Foto: Beta

U zemunskom naselju Plavi Horizonti, u nedelju 9. juna biće održan pomen Pećancima koji su od 1998. do 2003. stradali od NATO i OVK, prenosi Beta. 

Sveta liturgija počinje u 9.00, a parastos je u 11.00 časova.

Na spomen obeležju, koje je prošle godine udruženje „Pećanci za večnost“ podiglo u porti Hrama Svetog Atanasija Velikog, uklesano je 167 imena ljudi koji su ubijeni za vreme poslednjeg rata na Kosovu i u Metohiji.

„Spomenik je podignut po blagoslovu patrijarha Porfirija, i posvećen je pripadnicima svih vera i nacija koji su stradali od NATO i takozvane OVK“, kazao je za Betu predsednik udruženja „Pećanci za večnost“ Velimir Perović.

Kako je naveo, „svake godine, na dan druge nedelje u junu, biće služen parastos i sećanje na naše stradalnike nikada neće izbledeti, a njihova imena postaće večna“.

Perović je dodao da kosti mnogih stradalnika koji su kidnapovani i ubijeni pre 25 godina nisu pronađene i da je spomenik u porti Hrama Svetog Atanasija Velikog jedino znamenje posvećeno njima.

On je pozvao Pećance i Beograđane da u nedelju 9. juna odaju poštu stradalima.

„Nevinim žrtvama najviše dugujemo. Iako je prošlo dvadeset i pet godina od početka poslednjeg velikog stradanja srpskog naroda na Kosovu, tuga, bol i sećanje na tragediju koju smo doživeli se ne smanjuju već, naprotiv, žal za izgubljenim zavičajem i najbližima je iz dana u dan sve veća“, rekao je Perović.