Konjufca: U Srbiji se trenira grupa i priprema novi napad. Dok se ne kazne odgovorni za Banjsku nema mira u regionu

Foto: Preuzeto sa EO
Foto: Preuzeto sa EO

Predsednica slovenačke skupštine Urska Klakočar Župančič boravi na Kosovu. Ona se u odvojenim susretima sastala sa Gljaukom Konjufcom, kao i sa kosovskom predsedsednicom Vjosom Osmani.

Predsednik kosovske skupštine rekao je medijima koji prate ovu posetu da je tokom sastanka sa slovenačkom koleginicom izrazio zabrinutost zbog „destabilizujućih tendencija srpske države na Kosovu“, javlja Koha.

Konjufca je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka rekao da se „ne može govoriti o dobrosusedstvu i miru bez kažnjavanja počinilaca zločina u Banjskoj u Zvečanu“, piše ovaj portal.

„Kosovo još uvek čeka odgovor na svoju aplikaciju za članstvo u EU, jer je jedina zemlja u regionu koja nema ovaj status. Izrazio sam našu zabrinutost zbog destabilizujućih tendencija srpske države na Kosovu. Ne možemo govoriti o dobrosusedstvu i miru u regionu, a da počinioci ovog zločina (Bunjakovo ubistvo) nisu kažnjeni. Zahvalio sam gospođi Župančić što je Slovenija među zemljama koje se zalažu za ukidanje mera protiv Kosova”, rekao je Konjufca.

On je dalje govorio o tri uslova koje je kosovski premijer Aljbin Kurti postavio tokom poslednjeg sastanka na visokom nivou u Briselu prošle nedelje.

Iako je evropska strana upravo to i samog Kurtija označila kao razlog za izostanak zajedničkog susreta sa srpskim predsednikom, odnosno „izostanaka napretka u dijalogu“ na visokom nivou, za Konjufcu, prištinske institucije ostaju „jedinstvene“ po pitanju ovih uslova.

Svu krivicu Konjufca prebacuje na srpsku stranu, na liniji kao i sam Aljbin Kurti.

Štaviše, navodi da se u Srbiji navodno obučava ponovo grupa za izvođenje napada na Kosovu.

„Upravo zbog nepotpisivanja Srbija je zauzela stav da ne sprovodi klauzule sporazuma. Kurti je odlučio da prvo razjasni potpis. Drugo, slučaj glavnog kriminalca Banjske, on je slobodan u Srbiji i njegov zločin u Srbiji se tretira gotovo lakše nego bilo koji saobraćajni prekršaj. Ima državnu zaštitu Srbije. Naše institucije imaju tačnu informaciju da grupa vežba u Srbiji. Uvek smo spremni za svaki napad iz Srbije i uz koordinaciju sa svima. Treće, pismo – Brnabićeva kaže da će klauzule Briselskog sporazuma birati kako oni žele. Ovo je zadalo udarac ovom sporazumu. Pismo Brnabić je neprihvatljivo i ono je potopilo (sporazum), zadavši snažan udarac sporazumu“, srž je njegove izjave koju prenose kosovski mediji.

„Šokantnom“ je nazvao izjavu Evropske unije da sa Kosova očekuju izveštaj o napadu u Banjskoj, dodajući da je Srbija „favorizovana“ u procesu dijaloga.

„Neosporno favorizovanje Srbije u ovom procesu, kao i dovođenje Kosova u nepovoljan položaj, govorim da su i najmanji postupci koje je Kosovo preduzelo kažnjeni od strane EU strože nego ikada, čak i više nego što je osudila napad na Banjsku. Štaviše, i poslednja reakcija bila je šokantna za nas, kada nam je rečeno da Kosovo još nije poslalo nikakav izveštaj o napadu na Banjsku. To je uvek bio izgovor za Srbiju i relativizacija njene odgovornosti za destabilizaciju regiona“, rekao je on, piše dalje Koha.

Klakočar-Župančič: Sva pitanja rešavati dijalogom da ne bismo videli situaciju kao u Ukrajini

Sa druge strane, slovenačka gošća upozorila je na to da je potrebno se sva pitanja rešavaju dijalogom „da ne bismo videli situacije kao u Ukrajini“.

„Ako ne rešavamo stvari dijalogom, onda stvari vidimo loše kao u Ukrajini, jer ne obraćamo pažnju na situacije koje dovode do rata. Želim da vidim da vlasti Srbije pokažu promene, promene stavove i budu otvorenije“, rekla je ona.

Predsednica slovenačke skupštine je potvrdila da se bilo kakve jednostrane akcije „ne vide dobro u očima međunarodne zajednice“.

Slovenija podržava evroatlantski put Kosova, kazala je Klakočar Župančič.

„Želim da istaknem značaj parlamentarne diplomatije. Ova poseta doprinosi daljem jačanju između dve skupštine. Skupština je spremna da podeli dobra iskustva sa ispunjavanjem kriterijuma za članstvo. Slovenija je veoma brzo priznala nezavisnost Kosova, podržavamo vaša evroatlantska putovanja“, rekla je ona.

Slovenija je spremna da pomogne Kosovu i Srbiji „u boljem upoznavanju“

„Da, ovo može pomoći ako se obe zemlje poznaju. Susedne zemlje mogu pokušati da utiču ovde. Želimo da vidimo da naš uticaj u ovom pogledu bude pozitivan. Ovo bi bilo dobrodošlo. Ako bi obe zemlje priznale jedna drugu, to bi bilo jako dobro. Neke od zemalja EU će vam pomoći u ovom aspektu i važno je da treće zemlje priznaju suverenitet obe zemlje. Ako imamo treće zemlje koje ne priznaju Kosovo, biće teško”, rekla je ona.

U toku je sastanak sa Osmani, i održava se iza zatvorenih vrata.

Slovenija je priznala Koasovo u martu 2008.