Dan žalosti na Kosovu zbog smrti Ismaila Kadarea

Ismail Kadare, albanski pisac (Foto: kohajone.com)
Ismail Kadare, albanski pisac (Foto: kohajone.com)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani proglasila je sredu (3. jul) danom žalosti zbog smrti jednog od najpoznatijih albanskih pisaca Ismaila Kadarea.

Osmanijeva je pozivajući se na Ustav Kosova, odlučila da se sreda 3. jul 2024. godine proglasi danom žalosti u čast poznatog albanskog pisca Ismaila Kadare.

“Dan žalosti biće u sredu, kada će Ismail Kadare biti sahranjen. Državni protokol je zadužen da preduzme sve neophodne radnje za sprovođenje ove odluke”, napisala je kosovska predsednica na Fejsbuku.

Ona je u junu prošle godine odlikovala Kadarea ordenom “Hasan Priština”. Ovaj orden je među najvišima na Kosovu i daje se najistaknutijim ličnostima.

“U međuvremenu, u avgustu je objavljen ukaz kojim je svetski poznatom piscu Ismailu Kadareu dodeljeno državljanstvo Republike Kosovo”, podseća se u objavi Osmanijeve.

Ismail Kadare, jedan od najpoznatijih albanskih pisaca, preminuo je 1. jula 2024. nakon što je hitno prebačen u bolnicu, saopštili su iz izdavačke kuće Onufri iz Tirane, koja izdaje dela ovog pisca.