Otvorena osma Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu

Polaznici osme Svetoarhangelske letnje škole u Prizrenu (Foto: Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena)
Polaznici osme Svetoarhangelske letnje škole u Prizrenu (Foto: Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena)

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena počela je osma Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.

Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije predstavlja projekat oživljavanja srpskog kulturnog, obrazovnog i umetničkog života u Prizrenu. Predviđena je za uzraste od 10 do 18 godina. Školu vodi Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena sa blagoslovom domaćina škole, arhimandrita Mihaila, igumana manastira.

“Prizren, kao jedan od najvažnijih gradova u istoriji srpskog naroda, poseduje veliki broj spomenika kulture od neprocenjivog značaja za naš narod i baštinu čovečanstva. Kroz istoriju je uvek bio gravitacioni centar obnove srpskog naroda na prostoru Metohije i Kosova, ali i šire. Nastavlja da to čini i u modernom dobu”, stoji u saopštenju.

Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova regiona, njihovo upoznavanje i međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom, od suštinske je važnost za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda. Spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske letnje škole.

“Dvadeset polaznika škole, različitih uzrasta, uče o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti. Obilaze svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline, druže se kroz igru i sport stvarajući nezaboravne uspomene koje ih zauvek vezuju za grad. Čineći ih zastupnicima i zaštitnicima njegove baštine”, ističe se.

Program Svetoarhangelske letnje škole u Prizrenu obuhvata aktivnosti koje traju pet dana. Škola se održava u “Narodnom konaku Cara Dušana” u okviru manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Škola je besplatna, a svojim porukama podržali su je njihova kraljevska visočanstva princ-naslednik Filip i princeza Danica Karađorđević, akademici Matija Bećković i Dušan Kovačević, vokalni solisti Danica Crnogorčević i Nikola Rokvić i glumac Viktor Savić.

Deca šalju poruku: ”Prizren je i naš grad”, zaključuje se.