Stojanović-Kostić: Edukacija i osnaživanje žena ključno u borbi za bolji položaj u društvu

Milica Stojanović-Kostić (Foto: Radio Goraždevac)
Milica Stojanović-Kostić (Foto: Radio Goraždevac)

Piše: Miljana Zlatičanin

Žene se i danas na Kosovu, kao i svuda, suočavaju sa nejednakim pravima i diskriminacijom. Jedna od retkih žena koja se ne boji da govori o pravima žena kao i o samoj borbi za ista je Milica Stojanović Kostić, osnivačica i urednica sajta Ženski info i Predsednica NVO “Pravo na pravo”. Ona nam prenosi svoj pogled na sve probleme sa kojima se žene suočavaju ujedno i govoreći o tome kako popraviti celu situaciju.

Milica ističe da žene na Kosovu još uvek nisu pravilno zastupljene u politici. Većina je tu zbog muških odluka i kampanja, umesto da budu tu zbog svoje kompetencije. Milica veruje da se ovaj obrazac menja, jer sve više žena shvata da politika nije rezervisana samo za muškarce.

„Na Kosovu ima žena u politici onoliko koliko je muškarcima potrebno. Ili su one zastupljene kao kvote ili su zastupljene zato što to zaslužuju, ova druga kategorija je mnogo ređa. To su zapravo slučajni uzorci, jedna ii dve žene koje su zaslužile mesto na funkcijama na kojima se nalaze i koje su tu zaista zbog svog znanja i veština. Ostatak je tu zato što su muškarci odredili da im te žene znače u procesu kampanje, u procesu poštovanja zakona, kvotama i tako dalje. Tako da su žene u politici jedva zastupljene na pravi način. Ono što ženu usporava i dan danas da bude deo politike jeste učenje da je politika samo za muškarce i da one ne treba da se bave tim pitanjima što je apsolutno pogrešno. Taj obrazac vaspitanja i ponašanja će se uskoro promeniti zbog toga što žene shvataju da njihovo mesto jeste u politici i da one imaju jednaka prava da se bave životnim pitanjima koja se i njih tiču kao i svakog drugog muškarca koji deli prostor u kom žive sa njima. Tako da žene treba osnažiti da se bave politikom ali ih što je jak važno treba osloboditi i kućnih poslova i apsolutne brige o deci zato što to treba da rade oba partnera da bi žena imala više vremena da se bavi ne samo politikom nego i drugim stvarima koje su joj trenutno manje dostupne“, navodi Milica za Radio Goraždevac.

Milica ukazuje na ozbiljan problem nasilja nad ženama na Kosovu. To nije samo izazov za žene, već za celo društvo.

„Što se tiče izazova koje žene imaju žene su u našem društvu i dalje tučene, maltretirane, ponižavane pa čak i ubijane. Neka to bude prvi i najveći izazov koji žene imaju. Dakle to nije izazov žena. To je izazov zakona, policije, to je izazov vaspitanja, čitavog društva. Čini mi se da su muškarci sve više i više postali nečasni u smislu da, naravno neću generalizovati ima tu dosta časnih muškaraca ali kada govore o časti posebno na Kosovu, u Srbiji oni baš to stavljaju na onako baš jednom visoko mesto a ne shavataju da je čast ne udariti ženu ili je ne povrediti, ne uvrediti ženu ili bilo koga ko se nađe na putu. Tako da tu čast treba da koriste da javno izađu i da kažu sa čim se sve suočavaju u svojim firmama, na radnim mestima, o nepotizmu i ostalim stvarima. Ne da se nečasno ponašaju prema ženama. Izazov žena kao konkretno žena je da se izbore sa tim tradicionalnim patrijarhalnim vaspitanjem. Da ona kako kaže to vaspitanje nema drugu ulogu nego samo da rađa i da se bavi kućnim poslovima. Naravno ako je to njen izbor niko je u tome ne osporava a ja je apsolutno podržavam. Dakle žena mora da se suoči sa prvim izazovom a to je da shvati da je sve u životu apsolutno i samo njen izbor. Kada počne tako da se ponaša onda će svi njeni drugi izazovi mnogo lakše biti prevaziđeni”, smatra Milica.

Zakoni i obrazovanje igraju ključnu ulogu u prevazilaženju ovih problema.

„Što se tiče obrazovanja žena i muškaraca na Kosovu ono je generalno dosta slično. Mi smo prevazišli slučajeve gde je ženama zabranjeno da se obrazuju iako verovatno i dalje postoje porodice, iako ja nisam naišla na njih, gde se osporava ženskom detetu pravo da se obrazuje. Moram da ostavim mogućnost da tako nešto postoji zbog patrijarhanog vaspitanja. Ipak žene su jako sposobnije i organizovanije, mogu tako da kažem, kada se govori o obrazovanju i istraživanja su pokazala da se devojčice itekako ističu u obrazovanju. Tek kasnije društvo uspe da ih slomi. Što se tiče ostalih nivoa obrazvanja danas se devojke sve više odlučuju da upisuju fakultete i roditelji su sve više orni da ih podrže u tome. Tako da obrazovanje generalno nije na lošem nivou s tim što obrazovni sistem jeste tako da osim onog što imamo u obrazovnom sistemu kao državnom ili privatnom mi moramo da se bavimo svojim obrazovanjem i šire i da nalazimo načine da se dodatno obrazujemo o različitim temama i o svemu što nas okružuje. Tako da obrazovanje žena na Kosvu je na jednom dobrom nivou. Samo ih treba osnažiti da se bore dalje jer nije problem da završe školu, problem je šta će posle toga”, izjavljuje Milica.

Milica ističe nepovoljnost položaja kod žena ukoliko su majke. Takođe pominje i porodiljsko odsustvo od 3 meseca u kosovskom sistemu, koje je malo plaćeno i nakon kojeg se često dešava da žene dobiju otkaz.

„Na Kosovu žene imaju vrlo nepovoljan položaja ako su majke. Dakle ono što se stavlja na najviši pijedestal ovog društva, našeg tradicionalnog patrijarhalnog na Kosovu a i šire, čitav Balkan je možda takav, sa malim izuzecima. Generalno je to da ako ste majka vi ste jedno božansko biće, najbliži ste Bogu i tako dalje. Međutim na Kosovu to nije tako jer se ta uloga majke itekako ne poštuje. Prvo uloga trudnice pa porodilje pa majke zato što na Kosovu vladaju takvi zakoni koji su apsolutno neprimereni za porodilje posebno. Trenutak kada žena postaje majka, taj veliki trenutak kako ga opisuju svi, vrlo su licemerni kada pričaju o tome zato što vi u kosovskom zakonu ukoliko imate državni posao imate porodiljsko odsustvo koje je smešno, malo plaćeno. Kojoj porodilji je dovoljno tri meseca da se oporavi? Ja znam da evropski zakoni su često takvi ali ne moramo mi da uzmemo sve što je negde ustanovljeno kao praksa zato što moramo da gledamo i taj drugi aspekt poštovanja ženskog integriteta i poštovanja prava porodilje i majke, da se oporavi od jednog velikog događaja koji značajno utiče na njen organizam, emocije, psihu. Mislim da su na Kosovu ne samo u izazovu žene i ne samo da imaju različite tretmane, da se drugačije zapošljavaju, posle porodiljskog mogu i otkaz da dobiju. Žene te nejednakosti doživljavaju na svakom koraku ali najviše kada ja o tome govorim često se javljaju muškarci koji kažu “da ali majka je poštovana”. E pa nije tačno, ne postoji segment u društvu gde se poštuje žena onako kako treba i da iza toga stoji zakon  i da taj zakon štiti ženu kako treba. Prvo treba promeniti zakon koji je apsolutno katastrofalan a onda i edukovati žene da ne trpe nejednakosti samo zato što su žene”, kaže Milica.

Milica poziva medije da podrže žene i daju im prostora. Samo zajedno možemo promeniti okruženje i boriti se za prava žena.

„Jedini način da se popravi položaj žena ne samo na Kosovu već i na čitavom Balkanu jeste edukacija i osnaživanje žena da progovore. Mi ne možemo trenutno da uradimo mnogo na generacijama koje su odrasle u takvim sistemima ukoliko se one same žene u tim sistemima nisu izborile za svoje pravo. Ono što možemo da uradimo je da kroz te primere žena koje imaju iskustva u tome što su preživljavale delimo ta iskustva sa mlađim generacijama i da one shvate da one ne žele takav život kakav su imale njihove bake, majke i tako dalje. Ako su imale dobar život to je potpuno u redu ali te negativne primere kako su se muškarci ophodili prema ženama, kako društvo, zakoni, treba pričati mlađima da bi one možda odlučile da to ne žele i da bi nastavile ovu borbu za prava žena. Potrebno je da se svaka žena u svojo porodici, na poslu, u društvu izbori za svoja prava, da ne dozvoli da je bilo ko bilo gde uznemirava, da bude maltretirana, ponižena, spuštena samo zbog toga što je žena, majka ili nije majka, domaćica ili poslovna žena. Ona mora prvo da se izbori za svoja prava i da to prenese široj javnosti. Ključnu uogu u ovome imaju i mediji. Mediji su jako važni danas zato što, iako su preopterećeni političkim dešavanjima i svime onime što se dešava oko nas jako je bitno da daju prostora pričama koje su od značaja. Bilo bi dobro da svaka žena u svakom mediju koliko god može i koliko god je u stanju, posebno kada su na višim pozicijama iako je to retkost, uradi koliko može. Potrebno je da žene u politici ili u bilo kojoj drugi oblasti delovanja urade koliko mogu i da stalno govore o tome, samo zajedno možemo da promenimo ono što se deava oko nas, pa i u ovom kontekstu”, završava Milica.

Prema rečima naše sagovornice borba za ravnopravnost i prava žena na Kosovu je još uvek aktuelna. Edukacija, osnaživanje i zajednička akcija su ključni za postizanje napretka i stvaranje bolje budućnosti za sve.