Potpisani sporazumi o unapređenju saradnje EULEX-a i ISM o pitanju nestalih

Foto: EULEX

Misija EULEX i kosovsko ministarstvo pravde zaključili su dva sporazuma koji imaju za cilj veću efikasnost rada u vezi sa pitanjem nestalih lica.

Tehničke sporazume su potpisali šef misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, Đovani Pjetro Barbano i kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju.

Ovaj sporazum odnosi se konkretno na, kako je saopšteno, konsolidaciju tekuće odlične saradnje između EULEX-a i Instituta za sudsku medicinu (ISM).

„‘Tehnički sporazum između EULEX-a i ISM o sprovođenju zajedničkog rada na slučajevima’ pokriva ključno pružanje pomoći ISM-u od strane EULEX-ovog Tima za sudsku medicinu u svim tehničkim aspektima potrage, ekshumacije i identifikacije nestalih lica u vezi sa sukobom na Kosovu“, saopšteno je iz EULEX-a.

Sa druge strane, ‘tehnički sporazum o srednjoročnom postavljanju kontejnerskih kancelarija u ISM-u’ tiče se privremenog postavljanja ovih objekata od strane EULEX-a.

Cilj je obezbeđenjenje kontinuiteta „za bliski radni odnos“ između EULEX-ovog Tima za sudsku medicinu i osoblja ISM do završetka radova na sanaciji zgrade ISM, nakon što je zgrada oštećena u požaru.

Očekuje se da će kontejnerske kancelarije biti postavljene u narednim mesecima, poručili su iz ove misije EU.

U zgradi u kojoj je smešten Institut za sudsku medicinu u prethodnih godinu dana je tri puta izbio požar, a poslednji, pre svega nedelju dana. Iz ISM-a najavili su renoviranje zgrade.

Kako je još maja meseca pisao RTV Dukađini, toksikološka laboratorija nije u funkciji upravo zbog požara, usled čega su biološki uzorci vezani za slučaj Banjska poslati na ispitivanje u Finsku.

Identifikovani posmrtni ostaci 507 lica, uključujući 348 nestalih

Iz EULEX-a konstatuju da će ovi tehnički sporazumi pomoći da se povećaju kapaciteti ISM za sprovođenje rada na pitanju nestalih lica. To je predviđeno nedavno usvojenom ‘Strategijom za tranzicionu pravdu 2024-2034’.

„Od početka svog mandata do danas, EULEX neumorno radi na lociranju i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih lica njihovim porodicama kako bi oni bili sahranjeni s poštovanjem i dostojanstvom. EULEX-ovi stručnjaci pružaju ekspertizu i savet u identifikaciji skrivenih ili neobeleženih grobova i ekshumaciji i identifikaciji žrtava rata na Kosovu i perioda odmah nakon njega. Misija takođe podržava ISM u pregledu neidentifikovanih ostataka u mrtvačnici u Prištini“, naveli su iz ove misije.

Preciziraju da su od 2009. godine njihovi stručnjaci aktivno učestvovali u 806 terenskih operacija lociranja nestalih lica, uključujući 210 ekshumacija. Identifikovani su posmrtni ostaci 507 lica, uključujući 348 nestalih lica.

Iz EULEX-a dodaju da su posvećeni pružanju podrške svojim kolegama u ISM-u i drugim relevantnim kosovskim institucijama na rasvetljavanju sudbine svih nestalih lica.

„Posao Misije je da pomogne kosovskim institucijama da pruže preko potrebne odgovore porodicama i najmilijima nestalih, kako bi ostvarili svoje pravo da saznaju istinu“, zaključuju iz ove misije.

Predati posmrtni ostaci

Podsetimo, krajem meseca je Tim za sudsku medicinu misije EULEX sa predstavnicima prištinskog Instituta za sudsku medicinu, u dva navrata predao posmrtne ostatke za ukupno četiri osobe Komisiji za nestala lica Srbije.

Tokom prve predaje posmrtnih ostataka za tri osobe, potvrđeno je da je reč o srpskim civilima koji su ubijeni tokom rata na Kosovu.