Pomoć od 500.000 dinara za prvo dete na javnoj raspravi za sedam dana

Ilustracija/Foto: KoSSev
Ilustracija/Foto: KoSSev

Sredinom jula, odnosno za tačno nedelju dana, Vlada Srbije organizuje javnu raspravu o ranije najavljenoj izmeni Zakona o finansijskog podršci porodicama sa decom. Drugim rečima – da se porodiljama poveća novčana pomoć za prvo, odnosno drugo dete. 

Prema toj izmeni i ukoliko se ona u Skupštini usvoji – za svako prvorođeno dete roditeljima će biti isplaćeno po 500.000, a za drugorođeno po 600,000 dinara, podsetio je danas prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija, Siniša Mali.

On očekuje da Skupština to usvoji već u septembru, nakon čega će i započeti primena tog zakonskog rešenja.

„Prvi potpredsednik Vlade je naveo da će od septembra ili oktobra za svako prvorođeno dete biti isplaćeno po 500.000 dinara, a za drugorođeno dete roditelji će dobijati po 600.000 dinara“, naveli su danas iz Vlade Srbije.

Novu pomoć još od početka godine najavljuje srpski predsednik Aleksandar Vučić, što je danas istakao i Mali:

„Briga o porodici je važna. Usvajanjem izmena ovog zakona ispunjava se obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje je dao građanima“.

Od početka godine za prvo dete roditeljski dodatak iznosio je nešto više od 370,000 dinara i isplaćivao se jednokratno. Za drugo – taj je iznos bio oko 320,000 i isplaćivao se u 24 jednake mesečne rate.