Vučević: Kurtijeve tvrdnje fantazmagorije, baze Vojske Srbije na administrativnoj liniji postoje godinama

Foto: Zvaničan FB nalog Miloša Vučevića
Foto: Zvaničan FB nalog Miloša Vučevića

Predsednik Vlade Srbije, Miloš Vučević, odbacio je danas tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbija postavljanjem vojnih baza na administrativnoj liniji „čeka priliku da uđe na Kosovo“. On je izjavio da su vojne baze Vojske Srbije tu prisutne godinama i da Srbija ne krši nijedan međunarodni sporazum, optužujući Kurtija za medijske manipulacije i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava Srbima na Kosovu.

“Opet imamo na delu fantazmagorije Aljbina Kurtija koji ne zna ni šta tačno baza podrazumeva. U pitanju su vojne baze Vojske Srbije koje se tu nalaze godinama, i Srbija time ne krši nijedan međunarodni sporazum i dokument, kao ni Rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244”, napisao je Vučević na Instagramu.

Dodao je da Kurti, po ko zna koji put, pokušava da napravi „medijsku dramu“ o tome kako je Kosovo navodno ugroženo, što je prema Vučevićevim rečima, samo još jedno „prodavanje magle“ njegovim, kako kaže, zapadnim sponzorima.

Vučević kaže da nije Kurti taj koji je žrtva, niti bilo ko, već su jedini ugroženi Srbi na Kosovu i Metohiji.

„Dakle, jedini koji su ugroženi na Kosovu i Metohiji su Srbi, i to zbog stalnog nasilja, provokacija, pogubnih akcija i medijskih spinova koje sprovodi lično Kurti“, naveo je Vučević.

Ujedno je podsetio da je Srbija članica Partnerstva za mir i da sarađuje sa NATO-om, te da NATO „vrlo dobro zna šta Kurti uskraćuje“.

On je Kurtijeve tvrdnje nazvao izmišljenim i optužio ga za nastavak „jeftine propagande“.

„Vojska Srbije će, hvala na pitanju, nastaviti da jača i da se modernizuje, jer ona je garant mira i bezbednosti naše Srbije“, zaključio je Vučević u objavi na Instagramu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je juče od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju da ukloni vojne baze oko Kosova.

U intervjuu za Si-En-En, je kazao da Srbija „čeka priliku da uđe na Kosovo“ i da „zapadni partneri to treba da spreče“.