Stejt department o verskim slobodama i Banjskoj

Foto: Kontakt Plus
Foto: Kontakt Plus

Američki Stejt department u izveštaju o verskim slobodama objavio je izveštaj o prošlogodišnjim dešavanjima u Banjskoj kada je došlo do sukoba naoružane grupe Srba i Kosovske policije.

U izveštaju Stejt Departmenta navodi se da je 24. septembra prošle godine organizovana, naoružana i obučena grupa etničkih Srba napala Kosovsku policiju u selu Banjska u opštini Zvečan, ubivši jednog policijskog narednika i ranivši još dva policajca.

Grupa je potom, navodi se dalje, nasilno ušla u obližnji kompleks manastira SPC Banjska i nekoliko sati se tukla sa policijom, uključujući i sa manastirskog imanja, dok su se iguman SPC i oko 40 hodočasnika iz Srbije zatvorili u manastir dok grupa nije pobegla.

“Policija je saopštila da su tri napadača ubijena tokom okršaja. Nakon borbi, policija i osoblje NATO snaga na Kosovu i Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS) ušli su u manastir i tamo zatekli nepovređene pripadnike SPC i hodočasnike. Manastir je, prema navodima SPC, pretrpeo manja oštećenja na kapiji i vratima konaka, koji se nalazio ispred glavne manastirske zgrade. Na konferenciji za novinare 29. septembra i govoreći u ime potpredsednika Srpske liste pod sankcijama SAD Milana Radoičića, Radoičićev advokat je rekao da je njegov klijent odgovoran za organizovanje, vođenje i učešće u napadu na Banjsku. Radoičićev punomoćnik najavio je i Radoičićevu ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste. Srpske vlasti su Radoičića uhapsile 3. oktobra i pustile ga 4. oktobra, do dalje istrage, koja je nastavljena krajem godine”, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Podsećaju da je SPC osudila napad na policiju i požalila se na javne izjave vladinih zvaničnika, javnih ličnosti i medija u kojima se navodi da je SPC saučesništvo u napadu.

“Na primer, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je medijima u septembru da postoje ‘indikacije da je bilo direktnog učešća’ manastirskog osoblja u akciji. SPC je 25. septembra saopštila da ‘ni Euleks ni policija nisu pronašli ništa što bi moglo da ugrozi manastir’ i navela da su ‘vatreno oružje, pancire i delove opreme’ otkrivene nakon napada ‘odbacili naoružani pojedinci dok su se povlačili iz manastira’. Policija je odvojeno izvestila da je velika zaliha oružja i vozila pronađena ‘u manastiru i oko njega’, uključujući raketne bacače, minobacačke metke, granate, eksploziv i malokalibarsko oružje. Ministar Svečlja je u oktobru, uprkos demantiju SPC, medijima rekao da ne bi bio iznenađen da je manastir imao ulogu u napadu, jer je ‘Srpska pravoslavna crkva uvek igrala destruktivnu ulogu prema miru u regionu i bila je deo hegemonističke politike Srbije’. Krajem godine nastavljena je vladina istraga o incidentu,” navodi se u izveštaju.

Ministar Čeku je u oktobru pisao SPC, nudeći da se sanira šteta na manastiru Banjska. U pismu se navodi ustavna obaveza vlade da štiti i promoviše versko kulturno nasleđe bez diskriminacije. SPC je u odgovoru saopštila da „nije u stanju da prihvati mešanje kosovskih institucija u život naše Crkve i preuzimanje zaštite manastira Banjska“, navodi se u izveštaju.

“SPC je saopštila da je ponuda vlade ‘politički čin’, čiji je cilj da se ‘versko i kulturno nasleđe SPC… stavi pod političku kontrolu kosovskih institucija’, kao i da se ‘degradiraju naše osnovne verske slobode i prava i kulturno prisvajanje naše crkve i manastire’. SPC je saopštila da će popraviti manastir (koji je pretrpeo malu štetu) sopstvenim sredstvima. U oktobru, kao odgovor na medijske izveštaje da je samostalna popravka manastira od strane SPC prekršila zakon (jer ih nije ovlastio vladin Zavod za zaštitu spomenika), SPC je saopštila ‘Ahtisarijev plan (koji je predstavljao osnovu za kosovski nezavisnosti i upravljao stvaranjem kosovskog pravnog okvira) navodi da SPC treba da ima ‘punu diskreciju u pogledu upravljanja, rekonstrukcije i pristupa svojim prostorijama’“, navodi se na kraju izveštaja Stejt departmenta.