Obeležena slava Prizrenske bogoslovije (Foto)

Liturgija povodom slave Prizrenske bogoslovije (Foto: Radio Goraždevac)

U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 

Povodom obeležavanja slave Prizrenske bogoslovije, svetih Kirila i Metodija liturgiju su u hramu Svetog Đorđa služi vladika Teodosije i vladika buenosajrski i centralnoamerički Kirilo sa sveštenicima iz eparhije.

„Naša Bogoslovija Kirilo i Metodije se slavi više od 150 godina i to je vidimo značajan periiod ali manji nego ovih  1150 godina. Međutim u svakom slučaju blagodarni smo i blagodarimo u licu vladike Teodosija, njegovih profesora, njegovih učenika, svim tim generacijama pravoslavnih Hrišćana koji su sačuvali tu bogosloviju, kroz taj period njenog trajanja. Danas ova generacija živi u teškom jednom periodu da kažemo vavilonskog ropstva ovih naših teritorija“, rekao je u besedi vladika Kirilo.

Vladika Kirilo u besedi govorio je i o žitiju svetih Kirila i Metodija.

„Misijom Kirila i Metodija Sloveni ne samo da su postali pismeni, nego su se nakalemili na taj koren, na taj čokot koji je Hristos. To slovo se uselilo u našu prirodu i ne samo narod izabrani nego i sve narode, onako kako je Gospod rekao svojim učenicima da idu da krste i osvete sve narode“, rekao je vladika Kirilo.

Obeležavanju slave Prizrenske bogoslobije prisustvuje i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je iz Prizrena uputio pozdrave svim ljudima dobre volje.

“Satriji prizrenci pamte i one dane kada je ovde živelo preko 10000 Srba. Nažalost, njih više ovde nema, kao što ih nema u Klini, Istoku i Peći, kao što ih nema u Prištini. Činjenica da ovde ima par srpskih duša, da se ovde nalazi katedralni hram Svetog Đorđa, da se ovde nalazi obnovljena živa Bogoslovija, koja danas slavi slavu svetog Ćirila i Metodija, jeste pokazatelj da smo svoji na svome i da ovde treba da živimo i da ovde opstanemo i ostanemo“, rekao je Petković novinarima.

Petković je naglasio da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti da podržava rad Prizrenske bogoslovije kako bi i i dalje istrajavala.

„Kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju mnogo smo pomogli i činićemo i u narednom periodu sve što možemo, kako bi naša Bogoslovija ovde mogla da opstane“, rekao je Petković.

Nakon Liturgije okupljeni su prošetali centrom Prizrena a potom posetili Prizrensku bogosloviju.

Pripremljen je i kulturno-umetnički program koji izvode učenici Bogoslovije u Prizrenu.