Petković: Zastrašujuće pretnje Aljbina Kurtija

Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)

“Zastrašujuće su pretnje i poziv na likvidaciju koje je Srbima na barikadama uputio Aljbin Кurti koji očigledno gubi živce pred demokratskim i miroljubivim odgovorom srpskog naroda. Кada znamo na šta je sve u prethodnom periodu bio spreman kako bi izazvao eskalaciju situacije na terenu, ovakve pretnje najozbiljnije shvatamo”, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Petar Petković je to izjavio reagujući na raniju izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je rekao da je zabrinut jer, prema njegovim rečima, uklanjanje barikada ne isključuje žrtve.

“Naša briga je da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost. Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje”, rekao je Kurti.

Petković je poručio da međunarodna zajednica mora pod hitno da reaguje na “zlokobne najave koje je profesorima, lekarima, deci, studentima, samohranim majkama, radnicma koji na barikadama danonoćno brane svoju slobodu i ljudska prava, svoje pravo na ostanak i opstanak na ovim prostorima uputio Кurti”.

“Sada je kristalno jasno da njegovo protivpravno raspoređivanje dugih cevi i specijalaca naoružanih do zuba na sever Кosova i Metohije nema za cilj nikakvu ‘mirovnu misiju’ već je direktna pretnja srpskom narodu na КiM”, ocenjuje Petković.

Napominje da se još jednom pokazala ispravnom odluka o upućivanju zahteva za povratku srpskih bezbednosnih snaga na Кosovo.

Podsetimo, Srbi su jedanaesti dan na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Opširnije o barikadama u vestima u nastavku.