Zoran Ostojić: Srbi na Kosovu taoci borbe Zapada protiv Velike Albanije

Zoran Ostojić (Foto: Medija centar)

Novinar iz Beograda i bivši poslanik u Skupštini Srbije Zoran Ostojić rekao je u emisiji Slobodno srpski da su Srbi sa Kosova osnovna prepreka stvaranju Velike Albanije.

„Srbi na Kosovu su taoci borbe Zapada protiv Velike Albanije. Bez Srba na Kosovu, svakako da se Kosovo ne može sprečiti da se ujedini, ali prvo po kosovskom ustavu, to nije moguće“, kazao je Ostojić.

Tvrdi da Kosovo nije postalo nezavisno da bi se ujedinilo sa Albanijom, jer da je to bio plan, to bi se desilo još 1999.godine, posle Kumanovskog sporazuma i Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

„Ne, upravo je Kosovo nezavisno da se ne bi ujedinilo sa Albanijom, ali da bi se ta ideja skroz skonila moraju Srbi da ostanu na Kosovu“, smatra Ostojić

Opstanak Srba na Kosovu prema njegovim rečima zavisi i od Albanaca i od Srbije.

„Srbija treba da pomogne opstanak Srba na Kosovu, a ne da laže građane Srbije kako je Kosovo deo Srbije, jer nije. To što Srbija ne priznaje Kosovo, ne priznaju ga ni druge zemlje, ali ne kaže Španija da je Kosovo deo Srbije. Ne, i Španija, i Grčka kažu jeste Kosovo neka polupriznata država koju mi ne priznajemo“, kaže Ostojić,

Ističe da samo jačanjem srpskog elementa na Kosovu, za šta je Srbija odgovorna, ali i Albanci, sprečiće se nestanak Srba sa Kosova.

„Gubi se srpski karakter Kosova bez Srba. Možemo samo da kažemo – nekad su živeli Srbi na Kosovu“, upozorava Ostojić.

Ujedinjenje Kosova sa Albanijom značilo bi gubitak srpskih svetinja od kojih je većina južno od Ibra.

„Sve i kad bi kojim slučajem sever ostao u Srbiji to bi značilo nestanak Srba sa Kosova, onda bi Srbi izgubili sva prava koja im je Ahtisari dao: 10 poslanika, da je sprski jezik ustavna kategorija na celoj teritoriji Kosova, a Dečani i Gračanica bili bi u Albaniji“, rekao je u emisiji Slobodno srpski novinar i bivši poslanik u Skupštini Srbije Zoran Ostojić.