Haljiti: Kurti nema pravo da kaže da na Severu postoje kriminalne bande, niti da daje naloge za hapšenje

FOTO: Teve 1
FOTO: Teve 1

Poslanik PDK, Džavit Haljiti (Xhavit Haliti) smatra da kosovski premijer Aljbin Kurti u principu nema pravo da kaže da na Severu postoje kriminalne bande.

On je ovu izjavu dao komentarišući napetu situaciju na Severu Kosova, gde, prema njegovim rečima, „možda postoje bande, ali njihovu identifikaciju treba da obavlja kosovska policija“.

„Pre svega, mislim da bez obzira na moje mišljenje – nije na premijeru da kaže da li postoje bande. Možda ima razbojnika, može biti i organizovanih bandi, ali identifikacija mora biti od strane policije. Šta su ove bande uradile, šta rade, da li su građani Kosova ili nisu građani Kosova i da li za njima postoji poternica od Tužilaštva“, kazao je Haljiti za Teve1.

Kaže da ako postoji nalog za hapšenje, a policija ih ne uhapsi, onda policija mora da odgovara, ali i da:

„Ukoliko nema nalog za hapšenje premijer ne može da da naloge da ikoga uhapse i ne može da da naloge da se iko udalji, ako su oni te snage što kažem da su došle iz Srbije, koje su naoružane. Onda, treba da se razgovara sa KFOR-om i EULEX-om. Takva su pravila na Kosovu“.

Nisu mu, ističe, poznata ni imena i prezimena kriminalnih grupa na severu, jer prema njegovim rečima, ako ih ima, onda bi Tužilaštvo moralo da se pozabavi ovim pitanjem i za njima raspiše poternicu.

„Nemamo informacije o imenima ili ljudima, ko su bili osumnjičeni i ko su oni. Ja znam nekoliko imena koja su javna, koji govore da bi optužili političare jedni druge, ko, ko je sa kim dobar i toliko. Načelno kažem da ako postoje bande, bandi treba dati ime, prezime, zločin koji su počinili i da Tužilaštvo za njima raspiše poternicu”, rekao je Haljiti.

Komentarisao je i zahtev srpske strane, da Kosovska policija napusti Sever, a da ovlašćenja i uspostavljanje zakona – preuzme KFOR. Kaže da ne veruje da se to može desiti, ali i da to zavisi od toga koliko „Kurti bude poslušan Zapadu“.

„Ovaj zahtev Srbije i Srpske liste da Kosovska policija napusti Sever i da KFOR preuzme tamošnja ovlašćenja i uspostavi zakon. Ne verujem da se to ne može desiti. Može se desiti, ali ne verujem da će se to desiti, kako se priča na dan Bajrama. Čvrsto verujem da će nekoliko puta pokušati od Vučića i Kurtija da svoju politiku stave na pravi put koji Zapad traži. U suprotnom, ostaće – ili uzmi ili ostavi“.

Najmanje veruje u to da se Sever može dati Srbiji.

„Ja ne vidim mogućim da prihvati niti KFOR, niti EU, niti SAD-e da teritoriju uzme Srbija, ali ideja je da nužno učinimo jedno rešenje i da je rešenje potpisano od strane Vlade Kosova“, kazao je Haljiti za Teve1.