Ko se to useljava, a ko uzurpira stanove u opštini Leposavić?

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Novoizgrađene zgrade sredstvima Vlade Srbije u Opštini Leposavić dobile su svoje stanare. „Grupa Kurtijevih bandita“ predvođena zamenikom ministra u kosovskoj vladi Radoicom Radomirovićem ušla je u zgradu u Leposaviću i preotela imovinu, tvrde iz Beograda, dok Radomirović demantuje – navodeći da su stanove uzurpirali obični meštani ove opštine, nezadovoljni raspodelom, a da je on samo otišao da im kaže da to nije rešenje. 

Ista grupa je upala u četiri zgrade u Lešku i Sočanici i pretila stanarima koji imaju rešenja nasilnim iseljavanjem, nastavlja Beograd sa optužbama. Nikome nisam pretio, poručuje Radomirović, te sa druge strane, optužuje čelnike Srpske liste da su stanove dodelili ljudima koji su njima bliski, po hitnoj proceduri, a ne onima koji su potrebni. On, međutim, naglašava da novi gradonačelnik Leposavića, Ljuljzim Hetemi, ne priznaje rešenja Privremenog organa, te da bi kosovska opština trebalo da vrši raspodelu, jer su zgrade izgrađene na opštinskoj zemlji.

Najavljuje i da će Hetemi da podnese krivične prijave protiv svih koji su „uzurpirali stanove“, misleći pritom i na one sa rešenjima i na one bez rešenja privremenog organa. Sa druge strane, izostaje odgovor predsednika Privremnog organa opštine Leposavić, Zorana Todića. Ne javlja se na pozive i ne odgovara na poruke novinara KoSSev portala.

Direktor Kancelarije za KiM oglasio se ovog ponedeljka, navodeći da je grupa ljudi predvođena zamenikom kosovskog ministra za zajednice i povratak, navodno tog dana upala u četiri srpske stambene zgrade u Lešku i Sočanici.

Tvrde da u ovim zgradama žive porodice sa malom decom, socijalno ugroženi, penzioneri, a da im je ova grupa navodno „zapretila nasilnim iseljavanjem“, te da će, „ukoliko to ne učine imati problem sa policijom“.

Petković je naglasio da je reč o stambenim zgradama koje su građene sredstvima Vlade Republike Srbije, odnosno preko Kancelarije za KiM, te da „nikakve veze sa Prištinom nemaju“.