„Nema uslova ni raspoloženja za pokretanje peticije na severu“

Ispred opštine u Zvečanu (Foto Kim arhiva)
Ispred opštine u Zvečanu (Foto Kim arhiva)

Administrativno uputstvo koje propisuje sprovođenje izbora u četiri opštine na severu ali i omogućava otpočinjanje peticije, neće imati legitimitet a pitanje je hoće li uopšte stupiti na snagu, kaže Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative. Dodaje da nema ni uslova da bilo ko pokrene tu peticiju. Miodrag Marinković sa druge strane, smatra da Priština na ovaj način želi da pravnim putem reši politički problem.

Rakićeva veruje da će pojedine opozicione partije na Kosovu tražiti od Ustavnog suda reviziju administrativnog uputstva koje je juče javnosti obznanio ministar administracije i lokalne samouprave Eljbert Krasnići.

Smatra i da nema uslova za pokretanje peticije.

„Ne vidim ko bi mogao da bude raspoložen za tako nešto. To je ozbiljan poduhvat, podrazumeva ozbiljnu mobilizaciju građana koji u ovom trenutk sumnja da vide ikakav smisao u takvom načinu smenjivanja gradonačelnika. Što se njih tiče, oni protestuju skoro svakog dana od njihovog postavljanja a gradonačelnicima koji slušaju svoje građane to bi trebalo da bude dovoljno za ostavku”, kaže za Radio Kim Andrić Rakić.

Miodrag Marinković iz nevladine organizacije CASA ističe da na ovaj način vlast pokušava pravnim sredstvima da reši problem oko gradonačelnika na severu.

„Priština trenutno pokušava jeste da politički problem reši pravnim sredstvima i zato nam je potrebna neka vrsta dogovora uz podsredstvo međunarodne zajednice kako će se ovo pitanje rešiti. Po meni, imperativ je hitnost a ne pravni okvir kojim će se to rešiti, jer je nama potrebno da što pre dođe do uspostavljanja vlasti na severu koja ima legitimitet građana. U tom smislu možda je ostavka ovih gradonačelnika, iako to Priština gleda kao politički poraz, u stvari najefikasnije rešenje”, rekao je on za Radio Kim.

Marinković kaže da je bi peticija od 20% građana upisanih u biračke spiskove, a potom referendum od 50%, zatim i izbori bili dugotrajan i težak proces.

„Građani imaju jasno izražajnu potrebu da dođe do deeskalacije na terenu što se prevodi u imperativ za političare one učesnike u procesu da se nađe neko političko rešenje“, kaže on.

Očekivanja od nove runde pregovora

Za 14. septembar je u Briselu predviđen novi susret delegacija Beograda i Prištine na najvišem nivou, pa bi pitanje izbora moglo da se nađe i na dnevnom redu predstojećeg susreta.

Međutim, Milica Andrić Rakić ne veruje da će prištinska strana na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem želeti da o tome uopšte pregovara. „Stav Prištine je da se u Briselu neće pregovarati o internim stvarima Kosova, a izbori su jedna od takvih tema, tako da je to za vladu Kosova unutrašnja stvar. Oni će verovatno insistirati da se razgovara o Aneksu Ohridskog sporazuma i proces će opet će ući u istu tu zamku. Kosovo neće želeti da stavi te teme na dnevni red pa sve i da neko insistira da se govori o tome“. Ona ne očekuje dogovor po ovom pitanju ali ni bilo kakve promene u dijalogu. „ Ali očekujem veće tenzije pre tog sastanka“, kaže Andrić Rakić navodeći da Priština na taj način želi da poboljša svoju poziciju.

Miodrag Marinković je u smislu dogovora veći optimista.

„Ja se iskreno nadam da će tada doći do nekog dogovora. Nada iskustvo govori da se stvari na Kosovu ne dešavaju brzo i da je možda preterano optimistično da očekujemo da se to reši 14. septembra u Briselu. Svakako, bitno je da se razgovara o tome i da to bude tema koja će ako ništa bar 14. septembra približiti skalu u pregovaračkom procesu“, kazao je Marinković.

Očekivanja su da se izbori održe na jesen. Kako je objasnio ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići svrha administrativnog uputstva je da utvrdi postupak pokretanja, organizovanja i podnošenja građanske inicijative za razrešenje predsednika opštine u skladu sa Zakonom br. 03/L-040 o lokalnoj samoupravi.

Pre početka prikupljanja potpisa, oni o inicijativi treba da obaveste predsedavajućeg Skupštine opštine, koji će o tome izvestiti Ministarstvo administracije lokalne samouprave i Centralnu izbornu komisiju (CIK).