Eparhija uputila saučeše porodicama Srba ubijenih u sukobu sa policijom

(Foto: Kontakt Plus)

Eparhija raško prizrenska uputila je večeras saučešće porodicama Srba, koji su, kako se veruje, ubijeni u napadu na Kosovsku policiju, koji se dogodio u noći 24. septembra, kada je u zasedi ubijen i narednik Kosovske policije.

„Povodom najnovijeg stradanja kosovskih Srba na severu Kosova i Metohije, Eparhija raško-prizrenska svim članovima njihovih porodica izražava iskreno saučešće“, naveli su u saopštenju.

Naglašavaju da najnoviji događaji predstavljaju duboku tragediju za Srbe, a posebno one sa Severa.

„Naša crkva čini sve kako bi se, u ovim teškim trenucima i okolnostima, stvorili uslovi da Srbi opstanu na prostorima Kosova i Metohije“, naveli su iz Eparhije.

Sa druge strane, pozvali su sve na mir i uzdržanost, „sa nadom da se ovakvi i slični događaji u budućnosti nikada više ne ponove“.

Eparhija je prethodno uputila saučešće i članovima porodice poginulog policajca.

Podsetimo, rano ujutru u nedelju u selu Banjska u zvečanskoj opštini u zasedi je ubijen narednik Kosovske policije, a dva policajca su ranjena. U međuvremenu je nastavljen sukob između naoružanih i maskiranih napadača i Kosovske policije, koji je trajao sve do večernjih sati.

Prema podacima Kosovske policije, u nedelju su ubijena, odnosno pronađena su tela najmanje tri navodna napadača, a još dvojica su uhapšena, od kojih je jedan ranjen. Ujedno su uhapšene još četiri osobe koje se dovode u vezu sa ovom grupom.

Odlukom kosovske predsednice, ponedeljak je proglašen za dan žalosti zbog ubistva policajaca.

Sa druge strane, odlukom Srpske liste, danas je proglašena trodnevna žalost zbog Srba koji su ubijeni u sukobu sa policijom. Vlada Srbije je takođe proglasila dan žalosti – sutra.