3.1 C
Pec
11. dec 2023

Rama: U Beogradu se kao nikad do sada raspiruje plamen oružanog sukoba

Izvor:KoSSev

„Zvanično proglašena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koju su snage bezbednosti Republike Kosovo uništile, nakon što je ta grupa oduzela život policajcu, najgori je signal koji Srbija može da da regionu i evroatlantske zajednice!“ – poručio je Edi Rama danas.

Iako se sprski predsednik više puta pohvalno i neoficijelnim rečnikom izražavao o prijateljskim i bliskim odnosima sa albanskim premijerom, iz Tirane danas stiže teška optužba na račun Beograda.

„Premda je trebalo da otvori ozbiljnu istragu o članovima te kriminalne grupe, njihovim vezama sa trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima, u Srbiji ili drugde, potencijalno angažovanim u stvaranju oružanog pokreta na Severu Kosova, u Beogradu se ovim crnim proglašenjem koje nema veze sa 21. vekom, raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine!“

„Ovo je trenutak kada Srbija mora jasno i čvrsto da odluči da li će biti sa Evropom i demokratskim svetom 21. veka ili sa sopstvenom senkom s kraja 20. veka; sa vrednostima i principima Evropske unije i evroatlantske zajednice ili sa duhovima i zločinima njene neslavne prošlosti 90-ih; sa evropskom budućnošću za svoju nevinu decu ili sa jučerašnjim krivcima za ubilački i samoubilački nacionalizam!“

Rama je ukazao da osim što je ovakav gest neprihvatljiv jer je bez opravdanja, založio se da evroatlantska zajednica osudi verbalno ali i da deluje instrumentima koji su joj dostupni.

Nije objasnio i kojim.

„Ovo je trenutak kada Evropska unija i Sjedinjene Države moraju jasno i odlučno da odluče da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo kako bi zaustavili eskalaciju sukoba na severu Kosova, koji je od sada ušao u najopasniju fazu od 1999. ili će nastaviti da održavaju Dijalog za normalizaciju i posvećenost KFOR-a na istom nivou koji je do sada potpuno nedovoljan!“

Naglasio je da sutra može biti kasno za demokratske reakcije.

Stoga je apel Albanije svojim velikim prijateljima i strateškim saveznicima Zapadnog Balkana: Ne ostavljajte današnju akciju za sutra!

Imao je poruku i za sunarodnike na Kosovu:

„Ovo je trenutak kada i Kosovo mora veoma ozbiljno da razmisli i da jasno odluči da li će nastaviti putem akcije odvojeno od svojih nezamenljivih prijatelja i svojih neospornih saveznika, ili će delovati u skladu i razumevanju sa evroatlantskom zajednicom, ostvariti najveći cilj u istoriji nakon pobede u ratu i proglašenja nezavisnosti, konačnog priznanja kao države članice ove zajednice! Svi drugi putevi osim ovog drugog, putevi su iluzija sa bolnim završetkom, koji Kosovo odvode od glavnog cilja, proteruju duh budućnosti i pretvaraju ga na najapsurdniji način u taoca mira usred Evrope, i to pošto je iz borbe da postane slobodna evropska zemlja, izašlo kao pobednik“.

Srpska lista saopštila je danas da u srpskim sredinama na Kosovu proglašavaju trodnevnu žalost – zbog pogibije trojice Srba koji se označavaju kao napadači, a Vlada Srbije je proglasila jednodnevnu žalost.

Neposredno nakon ove vesti kosovski ministar unutrašnjih poslova objavio je snimak praćene oružane maskirane grupe, za koju se sumnja da je u zasedi, u noći između subote i nedelje, ubila narednika Kosovske policije. Svećlja tvrdi da se na snimku nalazi potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se kroz više situacija i primera povezuje sa organizovanim kriminalom i teškim krivičnim delima.

Ova je grupa gotovo celodnevno pružala otpor jakim snagama kosovske policije, izgubivši, prema zvaničnim izveštajima, najmanje troje ljudi, sa više ranjenih, i više uhapšenih, a kako se veruje, oni su blindiranim vozilom razbili metalnu zatvorenu kapiju kraljeve lavre iz 14. veka, manastira Banjska, koristeći i oružje unutar zidina. Crkva je potvrdila upad, ali nije precizirala poreklo napadača, osim da se radi o uniformisanim i maskiranim licima.

NAJNOVIJE

Više