Redžepi: Novim zakonom o saobraćaju pooštrene kazne, za pojas – 150, korišćenje telefona – 100 i negativan poen

Foto: Telegrafi

Direktor drumskog saobraćaja u Kosovskoj policiji, Jeton Redžepi (Jeton Rexhepi), rekao je da su novim zakonom o drumskom saobraćaju, koji će stupiti na snagu 3. aprila, pooštrene kazne za prekršaje u saobraćaju.

On je u ponedeljak, u emisiji „60 minuta“ KTV-a, rekao da je svrha zakona povećanje bezbednosti saobraćaja na putevima, zaštita života građana i zaštita imovine i životne sredine.

„Ovim zakonom se prvo reguliše ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, a istovremeno postoje i kazne za njih, bilo da su fizička ili pravna lica ili lica koja su odgovorna za bezbednost u drumskom saobraćaju“, rekao je Redžepi.

On je kazao da zakon predviđa oštrije kazne za vozače i putnike koji ne vežu pojas.

„Kada govorimo o sigurnosnom pojasu, prema novom zakonu, kazna će biti 150 evra za vozača ili druge učesnike u vozilu, ranije je bila 40 evra. Takođe i za korišćenje telefona, ako prvi put naiđemo na vozača koji koristi telefon, kazna će biti 100 evra i negativan poen, ako vozač drugi put koristi telefon, kazna će biti 200 evra i tri meseca zabrane vožnje i dva negativna boda, dok će za treći put kazna biti 500 evra, zabrana vožnje na šest meseci i 3 negativna boda“, naveo je Redžepi.

Povećaće se i kazne za neregistrovana vozila.

„Za neregistrovana vozila do 30 dana kazna je 200 evra za vozača, dok je za pravno lice kazna 500 evra. Ukoliko je istekla registracija duže od 30 dana, pored navedenih kazni, vozilo će takođe biti zaplenjeno i uklonjeno iz saobraćaja“, izjavio je Redžepi.

Govorio je i o kaznama za prekoračenje brzine.

„Ukoliko govorimo o prekoračenju brzine unutar naselja, najmanja kazna je 20 evra, a najveća je 500 evra. Postoji i zabrana vožnje i izricanje negativnih poena, isto važi i za prekoračenje brzine van naselja“, naglasio je Redžepi.

Dok je nenošenje kacige kod vozača motornih vozila na dva točka bilo 20 evra po starom zakonu, po novom je 100 evra.