Kurti u Severnoj Mitrovici: Destabilizacija dolazi sa one strane granice

Aljbin Kurti u Severnoj Mitrovici (Foto Kim)

“Mi smo protiv podele društva, mi smo za jednakost i ravnopravnost, naše institucije treba da gaje ravnopravnost i u tretiranju građana, a takođe s mogućnošću njihovog pristupa institucijama sistema. Sve tendencije za destabilizaciju Kosova dolaze sa one stane granice”, kazao je nakon posete Opštine Severna Mitrovica premijer Kosova Aljbin Kurti.

Kurti je u pratnji ministara policije i administracije i lokalne samouprave, Dželjalja Svećlje i Eljberta Krasnićija posetio Opštinu Severna Mitrovica gde je razgovarao sa gradonačelnikom Erdinom Atićem.

“Ovde, pričamo kako da što bolje služimo građanima bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku, versku pripadnost, jer ravnopravnost ujedinjava ljude, dok privilegije i deskriminisanje podele društvo”, kazao je Kurti okupljenim novinarima.

Premijer Kosova je prethodno posetio opštine Leposavić i Zubin Potok.

“Ja san najpre obišao Leposavić, bio sam u zgradi opštine, sastao se sa gradonačelnikom Ljuljzimom Hetemijem, pa potom sa odbornicima i sa zvaničnicima opštine. Onda sam krenuo ka Zubinom Potoku, tu smo videli šta se sve radi oko registracije stanovnika i automobila. Potom smo podigli spomenik u Zubinom Potoku, danas bi Enver Zunberi napunio 45 godina, ali ubijen je kako znamo u juli mesecu 2011. godine. Takođe smo obišli i mesto gde je bila organizovana ona kriminalna zaseda za Afrima Bunjakua koji je ubijen 24. septembra prošle godine od paravojnih terorosta i zločinaca koji se sada kriju po Srbiji”, kazao je on.

Na pitanja o problemima nastalim zbog uredbe Centralne banke Kosova, Kurti je ponovio da Vlada Kosova nema ništa protiv dinara, te kazao da Srbija može da nastavi da pomaže građane, ali da Kosovo ne dozvoljava distribuciju keša. Takođe je ponovio da Kosovo neće dozvoliti finansiranje terorizma i krijumčarenje. U tom smislu pomenuo je oružje koje je pronađeno nakon sukoba u Banjskoj.

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva na Kosovu, Kurti je kazao da je sve spremno za popis i pozvao srpske građane da se registruju.

“Mi smo uradili sve što je bilo potrebno u smislu zakona i naših procedura. Ovo neće biti jean događaj koji se odvija samo u jednom danu, biće ukupno šest nedelja ako se ne varam i ja još jednom pozivam sve srpske građane Republike Kosova, građane srpske zajednice koji ne žive samo na severnom delu Mitrovice, nego bilo gde na Kosovu, da se što više odazivaju i registruju jer kad mi pravimo naše planove za sprovođenje subvencija i investicija, za rad i obrazovanje, za zdravlje građana, trebamo da imamo kao u ogledalu što bolje skenirano stanje stanovništva”.