Petković i Srpska lista: Kurtijeva poseta severu ima za cilj izazivanje novih tenzija

(Foto: Ekonomia online)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je odlaskom u opštinu Leposavić, a potom i u Zubin Potok, kosovski premijer Aljbin Kurti, samo dan uoči nastavka dijaloga u Briselu, odlučio da podigne nove tenzije na severu Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, reč je o novoj pretnji Srbima na severu Kosova, „potezu kojim Kurti direktno želi da izazove nove tenzije na severu i kojim je pokazao da ga nikakva normalizacija i deeskalacija ne zanimaju“.

„Da budem sasvim jasan – Kurti nema šta da traži na severu KiM, gde nije dobrodošao. O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine, gde ga je sačekao njegov gaulajter i lažni gradonačelnik. Takođe, činjenica da su sve ulice prazne u Leposaviću i Zubinom Potoku jasno pokazuje da srpski narod pokazuje prezir prema ovoj Kurtijevoj provokaciji“, naveo je Petković.

Dodaje da je „kao svaki nezvan gost“, Kurti morao da se okruži silnim „policijskim falangama“ sa dugim cevima koje su ga pratile prilikom odlaska u opštinu Leposavić, „koju nasilno i pod terorom vodi Samoopredeljenje“, sa manje od 100 osvojenih glasova.

Petković kaže da je Kurtijev potez izazvao revolt i ogorčenje Srba koji u njemu vide „okupatora koji ih svakodnevno maltretira i nad njima sprovodi institucionalno, fizičko i svako drugo nasilje“.

„Otvara se pitanje ko je i na koji način odobrio Kurtijevu posetu severu, ko je od međunarodnih predstavnika bio obavešten, da li su Kfor i Euleks asistirali i dali saglasnost za ovu provokaciju“, upitao je Petković.

Srpska lista: Кurtijev dolazak na sever ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija

U sličnom tonu reagovala je i Srpska lista.

„Paradiranje Aljbina Кurtija uz više desetina vozila i stotinu do zuba naoružanih albanskih specijalaca po severu Кosova i Metohije uznemirio je Srbe na Кosovu i Metohiji koji su sa gnušanjem posmatrali ovaj igrokaz“, saopšteno je iz Srpske liste.

Кurtijev dolazak na sever, „uz parapolicijske formacije“, dodaje se, ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija.

„Više je nego jasno da je svojim dolaskom želeo da isprovocira reakciju srpskog naroda i sebe predstavi kao žrtvu kako bi zaradio još koji politički poen ili glas za predstojeće izbore. Nakon ove cirkuske predstave očigledno uplašeni Кurti je kao i svi okupatori otišao nazad, a mi ostali na severu Кosova i Metohije kao svoji na svome jer je ovo naša zemlja, naši gradovi i opštine“, navode iz Srpske liste.

Od međunarodne zajednice su zatražili da reaguje na „ovu očiglednu provokaciju“, te da od njih očekuju da zahtevaju da Kurti „prestane da ugnjetava srpski narod“, stoji u saopštenju.