Gervala u Strazburu: Koordinišemo poslednje pripreme sa saveznicima pred sutrašnje glasanje

Foto: Donika Gervala

Srpska propaganda i kampanja za sprečavanje članstva Kosova u Savetu Evrope je krajnje nečuvena i potpuno je u suprotnosti sa prošlogodišnjim sporazumima između Kosova i Srbije, poručila je danas kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Za zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, nakon što je Odbor za politička pitanja PS SE 27. marta usvojio izveštaj izvestiteljke za Kosovo, glasaće se sutra i to na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu koje zvanično počinje danas.

Odbor je prethodno izveštaj izglasao sa ukupno 31 glasom ZA, četiri je poslanika bilo protiv (dvojica iz Srbije, jedan i Crne Gore i jedan iz BiH) i jedan je bio uzdržan (Grčka).

Ako i skupština Saveta Evrope sutra usvoji zahtev, konačna će se odluka o članstvu donositi 16. maja na sednici Komiteta ministara SE.

Srbija je, kako je u više navrata potvrđeno, za ovo pitanje osnovala Radnu grupu, odnosno tim koji radi na sprečavanju ulaska Kosova u Savet Evrope.

Osim toga, kako je u više navrata, ali i jutros, ponovio srpski predsednik – poslato je više papira, zvaničnih pisama, ali i uputstava srpskim predstavnicima u Savetu Evrope, uključujući i šefici delegacije Srbije u ovoj organizaciji.

U Strazbur je već otputovala kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, zajedno sa svojim zamenikom, Krešnikom Ahmetijem, a tamo, kako su potvrdili iz ministarstva spoljnih poslova – održavaju sastanke i:

„Koordiniraju poslednje pripreme sa partnerima i saveznicima, koji podržavaju Republiku Kosovo na putu ka članstvu u ovoj značajnoj međunarodnoj organizaciji“.

U Strazburu je i delegacija kosovske Skupštine Kosova, a nju predvodi potpredsednica ove institucije, Saranda Bogujevci.

Iz kosovskog MSP još jednom, uoči glasanja, poručuju da je Kosovo svojim napretkom ispunilo kriterijume da se u SE učlani.

„Napredak Republike Kosovo u demokratizaciji, vladavini zakona, poštovanja prava nevećinskih zajednica, slobode izražavanja, medija i borbe protiv korupcije – otvara vrata Kosovu da se pridruži najvažnijoj međunarodnoj organizaciji u Evropi“, naveli su.

Za kampanju Srbije protiv učlanjenja Kosova u SE, kažu da je nečuvena i suprotna sa onim što su se strane u novom EU predlogu dogovorile.

„Srpska propaganda i kampanja za sprečavanje članstva Kosova u Savetu Evrope je krajnje nečuvena i potpuno je u suprotnosti sa prošlogodišnjim sporazumima između Kosova i Srbije“.

Ipak, uvereni su da to na odluku država članica neće uticati, već da će oni odluku doneti na osnovu, kako kažu, kriterijuma i principa na kojima je Savet Evrope izgrađen.

Ovo je samo još jedan korak do kraja, ističu.

„Posle ovog glasanja, za punopravno članstvo Republike Kosovo u Savetu Evrope, ostao bi samo poslednji korak, a to bi bila odluka Ministarskog saveta. Prva prilika za donošenje ove odluke bio bi sastanak 16. maja ove godine“, potvrđuju i iz ovog ministarstva.