Tužioci danas u završnoj reči tražili oštru kaznu za Pjetra Šalju

Foto: KoSSev

U završnoj reči na haškom procesu bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji (Pjeter Shala) tužioci su danas zatražili od sudija da Šalju „oštro kazne“ za zločine nad pritvorenicima u albanskom gradu Kukešu 1999.

Zastupnici optužbe tvrdili su da su, tokom suđenja, dokazali Šaljinu krivicu, a kaznu bi trebalo da predlože na kraju završne reči.

Optužnica tereti Šalju (56) za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999. Od „najmanje 18“ pritvorenih pod neosnovanom sumnjom da su „kolaboranti“, „izdajnici“ i „špijuni“, jedan muškarac je bio ubijen.

U četiri tačke, Šalja je optužen za ratne zločine. Na početku završne reči, tužilac Filipo de Minićis (Filippo de Minicis) pozvao je sudije da Šalju „proglase krivim“ za zločine za koje je optužen.

Pozivajući se na svedočenja preživelih, koja se međusobno poklapaju, reči samog Šalje i iskaze pripadnika OVK, De Minićis je konstatovao: „Sve se uklapa i sve pokazuje da je optuženi to (zločine) počinio“.

Žrtve su, podsetio je tužilac, svedočile da ih je OVK otimala na ulicama Kukeša – gde su izbegle sa Kosova ili su tu došle da posete rođake – a potom ih „pod nehumanim uslovima zlostavljala“ u pritvoru pod „nejasnom i nedokazanom optužbom da su špijuni i izdajnici“.

„Jednog mladog Albanca su teško prebili i, iako nije predstavljao opasnost za počinioce, odlučili su da mu oduzmu život. Šalja je bio jedan od počinilaca“, rekao je De Minićis.

U ranijim izjavama i sam Šalja je, kako je kazao tužilac, „delimično priznao“ da je tukao dvojicu pritvorenika i „da bi to ponovo učinio“. Nasuprot tvrdnji odbrane da je Šalja samo povremeno svraćao u bazu OVK u Kukešu da bi uzeo materijal, tadašnji pripadnici OVK potvrdili su, po tužiocu, da je on bio u fabrici metala u vreme zločina nad pritvorenicima.

Na tvrdnju odbrane da je Šalja bio „borac za slobodu“, De Minićis je uzvratio rečima: „Šalja je značajno doprineo zločinima, prebijajući ljude koji se nisu mogli braniti, jednog za drugim. To nije borac za slobodu…On zaslužuje oštru kaznu“.

Tužiteljka Eva Vajler (Vyler) opisala je zlostavljanje pritvorenika koji su bili civili kao kršenje Ženevskih konvencija.

Žrtve su, na primer, na suđenju posvedočile da su ih Šalja i saučesnici u „zločinačkom udruženju“ Sabit Geci i Đemšit Krasnići (Xhamsit Krasniqi), 20. maja 1999, „podvrgli brutalnom nasilju…udarajući ih svuda čime su stigli…bejzbol palicama, štapovima, kundacima…sve dok se nisu onesvestili“.

„Na rane i u oči bacali su im so“, a jedan od preživelih rekao je da ga je „Šalja udarao kao konja“, citirala je iskaze žrtava tužiteljka Vajler. Šalja i saučesnici su drugog pritvorenika „pekli cigaretama“ i gurali mu palicu u usta, polomivši mu zube.

Jedan od prebijenih posvedočio je i da je izgledalo da se pripadnici OVK „takmiče“ da žrtvama „nanesu maksimum bola“, naznačila je zastupnica optužbe. Iskazi trojice pritvorenika da ih je Šalja „udarao sve“, po tužiteljki Vajler, potvrđuju Šaljino „delimično priznanje da je tukao dvojicu pritvorenika“.