Barbano: EULEX sa KP i KFOR-om prati bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta na Severu

Foto: KoSSev

Šef misije EULEX, Đovani Pjetro Barbano, potvrdio je da i oni danas prate bezbednosnu situaciju u vezi sa glasanjem na Severu Kosova.

U četiri opštine na Severu danas se glasa na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima nakon što su Srbi prethodno lokalne samouprave napustili, a potom i izbore bojkotovali.

Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi ga ipak bojkotuju.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana. Za uspešnu smenu potrebno je 50+1 birač.

Do 11 časova kada je napravljen prvi presek – glasalo je ukupno 85 birača iz sve četiri opštine, a iako sa očigledno malom izlaznošću, više je strana potvrdilo da se proces odvija normalno.

Situacija je stabilna i kada je reč o bezbednosti, potvrđeno je ranije za KoSSev u policiji, koja je za danas razradila poseban operativni plan.

„Plan podrazumeva da je policija dovoljno prisutna i da obezbeđuje javni red i mir na svim mestima, u skladu sa dogovorom sa Centralnom izbornom komisijom. Tu smo ako do poremećaja javnog reda i mira dođe. Takođe, druge jedinice su u pripravnosti ako zatreba nešto“, kazao nam je ranije danas zamenik komandira KP za Sever, Veton Eljšani.

Na terenu je policija vidljiva ispred svakog biračkog centra, kao i unutar.

U blizini objekata gde se glasa, patrolira EULEX, kao i KFOR i italijanski Karabinjeri.

Radi se u koordinaciji, potvrđeno je sada i iz EULEX-a.

„U koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR-om, EULEX prati celokupnu bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta u četiri opštine u kojima se glasa za opoziv gradonačelnika“, naveo je šef misije EULEX, Đovani Pjetro Barbano.