Zatvorena birališta na severu Kosova: Mala izlaznost i bojkot Srba

Zatvoreno biračko mesto u Opštini Severna Mitrovica (Foto Kim)

U 19 sati je završeno glasanje na referendumu za smenu gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Na biračkom mestu u Opštini Severna Mitrovica završeno je prebrojavanje glasova.

Za ili protiv smene aktuelnog predsednika opštine Severna Mitrovica Erdana Atića u zgradi ove lokalne samouprave na referendumu se izjasnila 21 osoba.

Inače, glasanje u četiri opstine na severu Kosova proteklo je sa malom izlaznošću birača i totalnim bojkotom od strane srpskog stanovištva koje je putem peticije u januaru mesecu tražilo opoziv albanskih gradonačelnika.

Iako je peticija uspela i dovela do ovog procesa glasanja, Srbima je od strane Srpske liste ali i drugih partija upućen poziv na bojkot.

Da bi ovaj referendum bio uspešan potrebno je bilo da na njemu glasa minimum od 50 odsto plus 1 birač upisan u birački spisak. Srpske politicke partije smatraju da je u biračkim spikovima više birača nego grđana na severu Kosova. Zamerali su i to što na biračkim mestima nije bilo dovoljno predstavnika biračkih odbora, već samo predstavnika dve albanske partije. Spornim su smatrali i postavljanje video nadzora na biračkim mestima, verujući da nadgledanje utiče na tajnost glasanja.

Birači su danas glasali u objektima opčtina, privatnom koledžu, albanskoj skoli. Srpske škole koje su inače korišćene kao objekti za glasanje danas nisu bile otvorene jer to nisu dozvolili direktori ovih ustanova po sistemu Srbije.

Ovo inače nije prvi put da Srbi bojkotuju glasanje. Prošle godine u aprilu bojkotovali su i lokalne izbore što je za posledicu imalo izbor albanskih kandidata koji su osvojili 3,5 % birača. Smatraju ih nelegalnim ali uproks tome danas nisu na biralištima. Ukoliko ovaj proces glasanja ne bude neupešan četvorica albanskih gradonačelnika će o dalje voditi većinski srpske opštine do kraja mandata i novih lokalnih izbora predviđenih za oktobar naredne godine.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) do 15 časova u Leposaviću su glasala 122 birača, Severnoj Mitrovici 64, Leposaviću 17, dok u Zvečanu nije bilo glasača.

Naredna konferencija za medije Centralne izborne komisije zakazana je za 19.30 časova.

Broj građana sa pravom glasa je bio 44.556, na spisku je dodat 1.461 birač više u odnosu na izbore održane 23. aprila 2023. godine.