Kurti sa nemačkim zvaničnicima i poslanicima Bundestaga o SE

Kurti sa nemačkim zvaničnicima (Foto: Kabinet premijera Kosova)

Kosovska delegacija na čelu sa Albinom Kurtijem, prisustvovala je radnom doručku u Bertelsman Fondaciji u Nemačkoj sa poslanikom u Bundestagu Frankom Švabeom, šefom Evropske Inicijative za Stabilnost Geraldom Knausom i izvršnom direktorkom fondacije, Danijelom Švarcer.

Kurti je, kako je saopšteno, rekao da je prihvatanje Kosova kao 47. člana Saveta Evrope istorijski napredak, za Kosovo i njene građane, za region i za ceo Savet Evrope. Naglasio je da od članstva u SE imati koristi svi građani a posebno nevećinske zajednice.

Rekao je da je “Kosovo posvećeno poštovanju zajedničkih vrednosti, ljudskih prava, vladavine prava i demokratije”, te pozvao nemačke zvaničnike da nastave da podržavaju Kosovo i u poslednjoj fazi glasanja i postizanja punopravnog članstva u ovoj organizaciji.

Kurti je u svom govoru podvukao da je cilj Kosova članstvo u međunarodnim organizacijama, ali je i naglasio “istorijski zamah” u odnosima Kosova sa Nemačkom.

“Želimo da uđemo u NATO koji je kao kišobran bezbednosti za naš kontinent. Želimo da se pridružimo Evropskoj Uniji kao najvažnijem projektu i procesu mira i prosperiteta, ali prvi korak koji moramo da preduzmemo je da se pridružimo prvom klubu evropskih demokratija, osnivan pre 75 godina u Londonu: Savetu Evrope”, rekao je premijer Kosova.